Niet bang van de beurs

Business Week lauwert het telecomfonds van de Belgische analiste Sophie Debehogne. Ook bij Cash! oogst ze lof.

De val van de telecomaandelen blijft de financiële analisten grijze haren bezorgen. Dat is niet het geval voor Sophie Debehogne (30). Het Fortis L Fund Equity Telecom World, één van de fondsen die ze beheert voor rekening van Fortis, veerde tijdens het vierde kwartaal van 2002 met 25 % op. Dat was meteen de beste prestatie onder de 500 fondsen die het zakenblad Business Week onder de loep nam. Naast die internationale bekroning kan Debehogne sinds kort ook prat gaat op een oer-Belgische onderscheiding: het Fortis L Fund Equity Consumer Durables World, nog één van haar beschermelingen, werd door Cash! verkozen tot beste sectorfonds voor het jaar 2002.

Debehognes beginjaren spelen zich af in het Brusselse: na het Sint-Hubertuscollege in Bosvoorde liep ze college aan Solvay. Haar eindwerk over de marketing van de Leuvense brouwer Interbrew in Oost-Europa voerde haar naar Hongarije, Bulgarije en Kroatië. Ondanks die verrijkende ervaring, ruilde Debehogne in 1996 haar ontluikende commerciële carrière in voor een analistenjob bij de Generale Bank. Ze werkte er op Belgische waarden als Tractebel, PetroFina, Barco en Telindus. Eind 1997 trok ze naar Parijs, na de overname van Fimagest door Fortis. Dat was meteen de gelegenheid om de grote sprong naar het fondsenbeheer te maken.

Sophie Debehogne – frêle maar vastberaden – verkiest direct contact met de top van de ondernemingen die ze onderzoekt. Haar beste herinnering? Een bezoek aan de fabrieken voor halfgeleiders van ST Micro Electronic in het zuiden van Italië, een ontmoeting met Michel Bon (voormalig topman van France Télécom) en met Alcatel-hoofd Serge Tchuruk. Debehogne wordt duidelijk aangetrokken door het concrete werk, maar vraag haar niet waarom ze dan geen geneeskunde beoefent, ook al zijn haar vader en haar beide zussen arts en is haar moeder apotheker. “Als ik bloed zie, sla ik tilt.” Toch een beetje vervelend voor een vastberaden vrouw die een hekel heeft aan lanterfanten.

Sophie Debehogne (30).

Is: fondsbeheerder bij Fortis.

Vrije tijd: hockey, ski, tennis en Thaise keuken.

S.B.

Het Fortis L Fund Equity Telecom World, één van de fondsen die Sophie Debehogne beheert, veerde tijdens het vierde kwartaal van 2002 met 25 % op.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content