‘Niet alles hoeft geld te kosten’

EWALD PIRONET EN MICHAËL VAN DROOGENBROECK "Een pamperrekening kan ook een pampereffectenrekening zijn."

De financiële journalisten Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet zetten in een nieuw boek op een rij hoe jonge mensen verstandige beslissingen kunnen nemen over geldzaken. “Het maximale eruit halen hoeft niet altijd. Zolang je maar nadenkt.”

De financiële journalisten Michaël Van Droogenbroeck (VRT) en Ewald Pironet (Knack) publiceerden enkele jaren geleden een boek met tips over hoe vijftigplussers hun geld verstandig kunnen investeren wanneer hun kinderen het huis uit zijn en hun lening is afbetaald. “Toen we dat aan het schrijven waren, merkten we dat er ook veel vragen waren over de eerste helft van het leven. Ook wanneer je jong bent, moet je voortdurend beslissingen nemen. Of je bijvoorbeeld een studentenjob aanneemt, aan pensioensparen begint of een dure aankoop doet”, zegt Van Droogenbroeck. Hun nieuwe boek, Investeren in de eerste helft van je leven, dat zich richt tot jonge mensen, is nu verkrijgbaar. “We nemen vaak beslissingen die belangrijk zijn voor de rest van ons leven”, vult Pironet aan. “De aanschaf van een woning bijvoorbeeld. Dat zijn cruciale investeringen die de fundamenten vormen voor die tweede helft van het leven.”

Er zijn meestal geen juiste of foute antwoorden. Wat de juiste keuze is, hangt van zoveel verschillende factoren af

De ondertitel van hun nieuwe boek luidt niet toevallig Hoe je de fundamenten legt voor een (bijna) zorgeloos financieel leven en een (flink) spaarpotje. “Veel mensen zijn daar niet of te weinig mee bezig”, meent Pironet. “Ik krijg wel geregeld vragen uit mijn omgeving. Moet ik pensioensparen? Moet ik een reisverzekering nemen? Mensen zijn duidelijk op zoek naar antwoorden. Maar je kunt alleen maar goede keuzes maken met de juiste informatie. Die proberen we te geven.”

De eerste keer

De hoofdstukken van het boek zijn opgehangen aan elf momenten waarop mensen voor de eerste keer een belangrijke financiële beslissing moeten nemen – over sparen of een eigen budget beheren, belastingen betalen, een woning kopen, tot verzekeren, beleggen en investeren. “Er is niet echt één beslissing die je op weg zet naar een zorgeloos financieel leven. Het zijn al die – soms kleine – beslissingen samen die het fundament vormen”, legt Van Droogenbroeck uit.

In het boek staan veel praktische tips, zoals het bijhouden van een huishoudboekje “zoals onze grootouders dat deden”, de aanbeveling om elke maand de uitgaven op een rij te zetten, of het uitvoeren van een jaarlijkse financiële check-up, om bijvoorbeeld na te gaan of u nog wel al die abonnementen op allerlei diensten nodig hebt. “Als je al die abonnementen optelt, schrik je soms van de bedragen. Kijk dat daarom geregeld eens na”, adviseert Pironet.

Pasklare antwoorden

Pasklare oplossingen geeft het boek niet. “Er zijn meestal geen juiste of foute antwoorden”, verduidelijkt Van Droogenbroeck. “Wat de juiste keuze is, hangt af van zoveel verschillende factoren. Wij schrijven daarom geen concrete recepten voor. We vinden wel dat mensen bewust moeten nadenken en vooral moeten beseffen dat kleine keuzes op lange termijn veel impact kunnen hebben.”

Moeten mensen bijvoorbeeld pensioensparen? “De inkomensval is groot als je met pensioen gaat”, waarschuwt Pironet. “Volgens een berekening die we in ons eerste boek maakten, heb je minstens 85 maanden nettoloon nodig om daarna je levensstandaard te behouden. Hoe ga je zoveel bij elkaar krijgen? Als je er de interesse en de tijd voor hebt, kun je dat zelf doen. Heb je niet de kennis en de discipline, dan is pensioensparen via een bank wellicht een goed idee.”

Wat met een eigen woning? Van Droogenbroeck maakt wat kanttekeningen over leeftijd, de hoge huizenprijzen en de lage rente, maar besluit dat een eigen huis “een belangrijke pijler blijft om welvaart op te bouwen, voor wie het zich kan veroorloven tenminste”.

En moet u tenslotte jong beginnen te beleggen? “Het voordeel van jong beginnen is natuurlijk de langetermijnhorizon. Het zou zonde zijn daar niet van te profiteren”, vindt Van Droogenbroeck. “Sommige ouders zetten het nummer van een pamperspaarrekening op het geboortekaartje van hun kind. Dat kan ook een pampereffectenrekening zijn. Zo kun je eigenlijk al beleggen voor je geboren bent”, aldus Pironet.

Wandelen in het bos

De beurs maakt opgang bij jongeren, leert onder meer het groeiende succes van de FIRE-beweging. Aanhangers streven naar financiële onafhankelijkheid en een mogelijk vervroegd pensioen door spaarzaam te leven en een stevige beleggingsportefeuille op te bouwen. Een goed idee? Of kunnen jongeren hun geld beter uitgeven en de wereld ontdekken? Van Droogenbroeck: “Het is niet aan ons om jongeren te zeggen wat ze moeten doen. Een boodschap die we wel willen geven, is dat niet alles geld hoeft te kosten. Wandelen in het bos bijvoorbeeld kan gratis.”

“Toen ik begon te werken, was ik zelf ook niet bewust bezig met geldzaken”, geeft Pironet toe. “En eigenlijk wist bijna niemand van mijn generatie daar iets van. Je kreeg wel wat raad van ouders en grootouders, maar je moest veel zelf tot scha en schande ondervinden. Voor het overige was er niets. Je had één energieleverancier en één telefoonmaatschappij, en van bank veranderen deed je al helemaal niet. De wereld is veranderd. En vandaag is er internet. Je kunt dus heel makkelijk vergelijken en informatie opzoeken, en er bestaan allerlei apps om alles netjes bij te houden. Nu, het maximale eruit halen hoeft ook niet altijd. Zolang je maar nadenkt over je keuzes.”

Zelf zijn ze ook aan het denken gezet. Over verzekeringen bijvoorbeeld. Wat is precies gedekt in een polis? En zijn sommige risico’s niet dubbel verzekerd? “Ook voor mij is de drempel om dat allemaal uit te zoeken vrij hoog”, geeft Van Droogenbroeck toe.

Welke boodschap geven ze zelf mee aan hun kinderen? Van Droogenbroeck: “Ze zijn nu nog jong, maar ik wil ze meegeven dat ze tijdig moeten beseffen dat veel keuzes financiële gevolgen hebben. En de optelsom wordt gemaakt aan het einde van de rit.” Ook Pironet heeft wijze raad: “Houd goed bij wat je uitgeeft, denk na, spring verstandig om met het geld dat je hebt verdiend en doe geen domme dingen.” De slotvraag – of ze het zelf ook zo hebben aangepakt – wordt op een veelbetekenende lach onthaald.

Michaël Van Droogenbroeck en Ewald Pironet, Investeren in de eerste helft van je leven. Hoe je de fundamenten legt voor een (bijna) zorgeloos leven en een (flink) spaarpotje, Lannoo, 397 blz., 24,99 euro

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content