Niet alle banken hebben een digitale kluis
Van de vier grootbanken bieden enkel KBC Bank en BNP Paribas Fortis een digitale kluis aan. Belfius en ING België hebben die dienst niet in hun aanbod en zijn dat ook niet van plan. Bij BNP Paribas Fortis is de digitale kluis enkel beschikbaar voor privatebankingklanten.
In Trends van 2 december schreven we over Izimi, de gratis digitale kluis van de Belgische notarissen die al door meer dan 75.000 mensen wordt gebruikt. De notarissen lieten weten dat ze onderhandelen met spelers in de financiële sector om samen te werken. De banken spreken zich over zo’n samenwerking voorlopig niet uit. Sommige hebben wel al eigen initiatieven lopen.
“We bieden een digitale kluis aan voor klanten met een beschikbaar en belegbaar vermogen van minstens 250.000 euro. Die klanten kunnen een digitale kluis openen via het platform van PaxFamilia, waarin we een belang aanhouden”, meldt Hilde Junius, de woordvoerster van BNP Paribas Fortis. PaxFamilia is een digitaal platform voor vermogensplanning.
“Via de digitale kluis van PaxFamilia kunnen onze privatebankingklanten al hun belangrijke documenten, zoals verzekeringscontracten of de eigendomsakte van een gebouw, bewaren en veilig delen. Klanten kunnen ook paswoorden en codes in de kluis opslaan, zoals hun code om cryptomunten te kopen. Cryptomunten zelf kunnen ze niet inladen. Bijna 20.000 klanten gebruiken die kluis”, aldus Hilde Junius. Klanten die bij BNP Paribas Fortis een privatebankingcontract hebben, betalen voor dat contract elk kwartaal 180 euro, inclusief btw.
“Wij bieden een digitale kluis aan in KBC Mobile sinds december 2019. De digitale kluis wordt vooral gebruikt voor zaken die je snel en altijd bij de hand wilt hebben, zoals wachtwoorden, pin- en pukcodes of een kopie of foto van waardevolle documenten, zoals je identiteitskaart. De digitale kluis zit begrepen in het pakket van de KBC-Plusrekening. Als je die rekening hebt, rekenen we geen bijkomende kosten aan voor de kluis”, stelt Ilse De Muyer, woordvoerster bij KBC. De KBC-Plusrekening is een zichtrekening op maat, waarvoor klanten maandelijks 3,25 euro betalen, of 4,25 euro per maand, als er een kredietkaart gekoppeld is aan de zichtrekening. Per kwartaal komt een Plusrekening met kredietkaart neer op 12,75 euro.
Klanten die de persoonlijke digitale assistent Kate gebruiken, krijgen bij een aankoop de suggestie het garantiebewijs te bewaren in hun digitale kluis’ Ilse De Muyer, KBC
“Kate, de persoonlijke digitale assistent in KBC Mobile, refereert sinds kort ook aan de digitale kluis. Klanten die gebruikmaken van Kate krijgen bijvoorbeeld bij een aankoop de suggestie om het garantiebewijs van die aankoop te bewaren in de digitale kluis”, aldus De Muyer. De bank ziet het aantal gebruikers van de digitale kluis toenemen, maar kan of wil er nog geen cijfer op plakken.
BNP Paribas Fortis en KBC benadrukken dat enkel de klant toegang heeft tot zijn digitale kluis en dat hij de enige is die bepaalt met wie hij documenten uit de kluis wil delen.
Digitale communicatie
“Tot nog toe hebben we voorrang gegeven aan de digitalisering van onze communicatie met de klant via onder meer de e-bib in Belfius Mobile en Belfius Direct Net. Daarin bieden we de klant een digitaal archief aan voor ondertekende documenten, maar garanderen we ook het gebruik van de beveiligde bankmail in onze digitale kanalen”, meldt Ulrike Pommée, communicatieverantwoordelijke bij Belfius, dat geen digitale kluis aanbiedt zoals BNP Paribas Fortis of KBC.
Belfius lanceerde onlangs met Proximus een nieuwe internetbank: Banx. Of Belfius een digitale kluis voor zijn klanten zal aanbieden via die nieuwe digitale bank, kan Ulrike Pommée niet zeggen. “Het is te vroeg om ons daarover uit te spreken.”
Ook ING België heeft geen concrete plannen om een digitale kluis op te zetten. “Dat neemt niet weg dat we nog meer blijven inzetten op de digitalisering van onze producten en diensten als antwoord op het razendsnel veranderend klantengedrag. Onze strategie is onveranderd gebleven: een digitale toonaangevende bank zijn, waarbij we focussen op onze klanten, met behoud van een mix van bankieren op afstand en bankieren via een kantoor. We blijven dus ook voor onze niet-digitale klanten beschikbaar”, reageert Julie Kerremans, de woordvoerster bij ING België.
Fysieke bankkluis verliest snel aan populariteit
In vergelijking met vijf jaar geleden verhuren de banken ongeveer 40 procent minder bankkluizen. Toch behoudt de fysieke bankkluis volgens de banken haar bestaansrecht, omdat klanten niet alles digitaal kunnen opslaan.
Belfius verhuurt sinds 2016 elk jaar 10 procent minder kluizen. Bij ING België daalde het aantal verhuurde kluizen de afgelopen vijf jaar met 40 procent. Ook KBC stelt vast dat jaar na jaar steeds minder klanten een bankkluis huren.
Dat komt in de eerste plaats door het grote aantal sluitingen en fusies van kantoren. Veel klanten verkiezen hun documenten of bezittingen niet te verhuizen naar een kluis in een groter fusiekantoor. Zeker nu ze hun documenten gemakkelijk online kunnen opslaan, bijvoorbeeld in een digitale kluis.
Dat verschillende banken de afgelopen jaren ook de huurprijs voor hun bankkluis optrokken, verklaart eveneens de tanende belangstelling voor bankkluizen. Afhankelijk van de grootte van de kluis varieert de jaarlijkse huurprijs van 40 tot bijna 200 euro.
Overigens doen eigenaars van bankkluizen er verstandig aan niet te veel achterstallige huurgelden op te bouwen. Als ze niet ingaan op aanmaningen van de bank om de achterstallige huur te betalen, kan de bank overgaan tot het openbreken van de kluis. Dat gebeurt door een gespecialiseerde technicus en in het bijzijn van een gerechtsdeurwaarder.
Die maakt een inventaris van de inhoud van de kluis op. Als er bij het openbreken van de kluis goud, juwelen, documenten of waardepapieren tevoorschijn komen, gaan die in een verzegelde omslag. Die verzegelde documenten worden op een centraal punt in de bank bewaard tot iemand ze komt opeisen.
40 tot 200 euro
bedraagt de jaarlijkse huurprijs van een fysieke kluis, afhankelijk van de grootte.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier