Nicolas in het Prinsenpark

Nicolas Vanhooteghem speelt in Parijs als aanloop naar de match België-Zuid-Korea.

Begin juni nam Nicolas Vanhooteghem deel aan de British Open in Marriott Hanbury Manor, één van de grootste toernooien van de Europese Tour met 650.000 pond prize-money als inzet. Na een schitterende eerste ronde met 66 klasseerde Vanhooteghem zich op de derde plaats op slechts twee slagen van leider Colin Montgomerie. Tijdens de drie volgende rondes heeft onze landgenoot bewezen zeer stressbestendig te zijn: hij speelde drie keer par (72)! Hij eindigde op een uitstekende 20ste plaats wat hem 450.000 frank opleverde. Hij speelde voor de eerste keer een volledig seizoen in de European Tour en staat momenteel op de 145ste plaats met een prize-money van in totaal 618.000 frank.

Op het einde van het seizoen behouden de eerste 10 hun kaart voor de Tour en dat is een perfect haalbare kaart voor de jongeman uit Knokke die hier een fraai debuut maakt. De British Open was zijn twaalfde toernooi en het was slechts de tweede keer dat hij de cut haalde. De week nadien, tijdens de Compaq European Grand Prix (Northumberland), behaalde Vanhooteghem een 69 in de eerste ronde, oftewel een par. Door de regen zagen de organisatoren zich verplicht om het parcours te verkorten alvorens de competitie volledig te annuleren.

Vanhooteghem kwam halsoverkop terug naar België om er een week te oefenen en daarna koers te zetten naar de Peugeot Open in Parijs van 25 tot 28 juni, op enkele kilometers van het Parc des Princes waar de Rode Duivels op 25 juni zullen spelen tegen Korea!

“De toeschouwer kan twee vliegen in één klap slaan,” grapt hij. Voelt hij dat hij een drempel heeft overschreden met die 20ste plaats? “Zeer zeker en niet enkel op papier maar vooral mentaal. Ik heb mezelf bewezen dat het toch mogelijk is goed te blijven spelen na een schitterend debuut. Sinds begin deze maand ben ik eerlijker in mijn spel. Wanneer ik de vlag benader op een afstand van 100 meter, weet ik dat de bal op 2 à 3 meter van de vlag zal stoppen. Op de par 5 wil ik met twee slagen op de green liggen en bij het putten moet de bal er onmiddellijk in. Bij het begin van het seizoen heb ik me duizend vragen gesteld over mijn spel en vooral over mijn uitrusting. Ik heb mijn shafts en drivers vaak veranderd. Sedert 6 weken speel ik met hetzelfde materiaal en ik heb midden april mijn vertrouwen gewonnen tijdens de Open van Cap-Mougins in Cannes. Vertrouwen in mezelf, niet in het materiaal! Ik was al sinds het begin op zoek naar die geestesgesteldheid maar die krijg je pas na wat ervaring. Je voelt je immers niet onmiddellijk op je gemak in de Tour en je moet je bewijzen tegenover de grote spelers. Een slag verschil staat gelijk met tien of vijftien plaatsen naar beneden. Je moet je werkelijk harden op alle gebied: in het spel en in je hoofd. Zodat je ‘s avonds, in je hotel, de bittere pil van een slecht resultaat kan slikken en jezelf toch opnieuw kan motiveren om de volgende morgen met de moreel van een winnaar te beginnen.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content