‘Nichefondsen kunnen nog waarde creëren’

Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

Vincent Vandorpe en Charles-Antoine de Bellefroid, de fondsenspecialisten van de private bank Puilaetco Dewaay, geven hun vier favoriete beleggingsfondsen.

In februari investeerden Europese beleggers 65 miljard euro in beleggingsfondsen, heeft de dataleverancier Lipper Feri berekend. Dat bedrag — het recentste cijfer — is een hoop meer dan de 26 miljard euro van januari. De Europese beleggingsfondsen kregen de wind in de zeilen, sinds de Europese Centrale Bank op 22 januari aankondigde dat de centrale banken in de eurozone van maart dit jaar tot september 2016 voor 60 miljard euro obligaties zullen kopen.

Het gros van dat spaargeld belandde in obligatiefondsen (24,5 miljard euro). Maar ook gemengde fondsen (21,2 miljard euro), die zowel in obligaties als in aandelen investeren, en aandelenfondsen (17 miljard euro) waren in trek. Fondsen met een focus op Europese aandelen trokken 5,8 miljard euro vers geld aan. De toestand in België ziet er iets anders uit. Volgens Lipper Feri stopten de Belgen in februari een half miljard euro in aandelenfondsen en trokken ze 300 miljoen euro terug uit obligatiefondsen.

In België zijn fondsen van 87 vermogensbeheerders geregistreerd, volgens de European Fund and Asset Management Association (Efama). Voor kleine beleggers is het soms moeilijk door het bos de bomen te zien. Daarom vroegen we Charles-Antoine de Bellefroid en Vincent Vandorpe, twee specialisten van de private bank Puilaetco Dewaay, een selectie te maken uit de veelheid van beleggingsfondsen op de markt.

OBLIGATIEFONDSEN

De Bellefroid en Vandorpe schuiven twee obligatiefondsen naar voren, die actief zijn in een niche waar ze nog waarde kunnen creëren voor hun klanten. Voor particuliere beleggers is het vrijwel onmogelijk op eigen houtje te investeren in papier uit de groeilanden of in risicovolle, hoogrentende obligaties.

1. Pimco Global High Yield

Het fonds Pimco Global High Yield komt uit de stal van Pimco, de vermogensbeheerder uit Californië die vorig jaar twee sterbeheerders zag vertrekken na een interne clash. In januari 2014 verliet Mohamed El-Erian Pimco. Hij is nu economisch adviseur bij Allianz. Bill Gross, bijgenaamd ‘de obligatiekoning’, vertrok eind vorig jaar naar Janus Capital, om er het fonds Janus Global Unconstrained Bond Fund te beheren.

“In het segment van de beleggingsfondsen die investeren in bedrijfspapier zonder kredietrating of met een lage kredietrating (high yield) gaat onze voorkeur uit naar dat product van Pimco”, zegt Vincent Vandorpe. “Het investeert vooral in obligaties van Amerikaanse bedrijven (82 % van de activa) en in mindere mate in obligaties van Europese ondernemingen (18 %). De portefeuille is ruim gediversifieerd met ongeveer 300 emittenten. Bekende namen in de top twintig van de belangrijkste posities zijn de telecomoperatoren Sprint Communications, T-Mobile USA en Telecom Italia, en de financiëledienstenverleners Lloyds Bank en Crédit Agricole.”

“Slechts 7 procent van het kapitaal is geïnvesteerd in energie-gerelateerde bedrijven. Dat is positief, want de perspectieven voor de olie- en de gassector zijn veeleer onzeker door de lage olieprijs. De belangrijkste sectoren in de portefeuille zijn gezondheid en draadloze communicatie. Het jaarlijkse rendement tot de eindvervaldag van het fonds bedraagt meer dan 6 procent.”

Voor alle duidelijkheid: dat rendement is niet gegarandeerd. Het gaat om het gemiddelde rendement van alle obligaties in de portefeuille, als de beheerders die gewoon zouden bijhouden tot hun eindvervaldag. Daarbij wordt geen rekening gehouden met mogelijke wanbetalingen of faillissementen van bedrijven.

Isin-code: IE00B1D7YM41

2. Goldman Sachs Growth & Emerging Markets Debt

Ook het fonds Goldman Sachs Growth & Emerging Markets Debt is een product van een bekende Amerikaanse vermogensbeheerder. Het investeert in obligaties uitgegeven door groeilanden in Amerikaanse dollar. “Dat fonds geeft toegang tot een brede portefeuille van obligaties uit de opkomende markten”, legt Vandorpe uit. “Het investeert in overheidsobligaties van meer dan zestig landen, gespreid over de vier grote wereldregio’s. Momenteel is de geografische spreiding: Latijns-Amerika (50 % van de portefeuille), Oost-Europa (24 %), Azië (21 %) en Afrika (5 %). De belangrijkste landen zijn Kroatië (6,5 %), de Dominicaanse Republiek (6,1 %), Mexico (5,6 %), Indonesië (4,5 %) en Chili (4,3 %).”

“Het team investeert vanuit de overtuiging dat papier uit de groeilanden aantrekkelijk is door de verbetering van de kredietfundamenten op lange termijn. De portefeuille bestaat voor 60 procent uit kwaliteitsobligaties (investment grade). Het jaarlijkse potentiële rendement van het fonds, als alle obligaties tot de eindvervaldag in de portefeuille blijven, bedraagt 6,6 procent.”

Isin-code: LU0234573003

AANDELENFONDSEN

De favoriete regio’s van Puilaetco Dewaay voor aandelen zijn China en Europa.

3. Alken Absolute Return Europe

Voor Europa kiest Charles-Antoine de Bellefroid voor een absolute-returnfonds. Heel wat fondsbeheerders vergelijken hun prestaties met de een of andere index. Ze willen vooral beter presteren dan die korf van aandelen. Absolute-returnfondsen daarentegen mikken vooral op een positief rendement. De beheerders maken doorgaans ook gebruik van de mogelijkheid om short te gaan op aandelen die overgewaardeerd zijn, om wat extra rendement te genereren. Dat betekent dat ze tegen een vergoeding aandelen lenen, om die vervolgens te verkopen. Bij een eventuele koersdaling kunnen ze die aandelen goedkoper terugkopen, waarna ze die terugbezorgen aan de oorspronkelijke eigenaar.

“Nicolas Walewski, de oprichter van Alken, heeft meer dan vijftien jaar ervaring in het beheer van Europese aandelen. In die periode haalde hij aantrekkelijke rendementen. Samen met negen analisten zoekt hij bedrijven met het potentieel om hun winst te doen groeien, die door de markt worden onderschat”, legt De Bellefroid uit.

“Begin 2011 lanceerde Walewski het fonds Alken Absolute Return Europe. Het belegt in veertig à zestig aandelen. Een deel van de portefeuille is, afhankelijk van macro-economische verwachtingen, afgedekt met futures op indexen of op overgewaardeerde aandelen. Het doel is op lange termijn een rendement van 5 procent per jaar te halen, met de helft van de volatiliteit van de Stoxx 600 Europe-index.”

“In deze tijden van lage rente vinden we dat zo’n alternatieve strategie een plaats verdient in een beleggingsportefeuille. Niet alleen kan het fonds een mooi rendement halen, het draagt ook bij tot een betere diversificatie tegenover aandelen en obligaties.”

Isin-code: LU0572586674

4. DWS China Equities

China verdient naast Europa een plek in een fondsenportefeuille, vindt Vincent Vandorpe. “China staat het komende decennium voor een lagere economische groei (6 à 7 % per jaar) dan vroeger, maar die groei moet kwaliteitsvoller en duurzamer zijn. Ondanks de economische groeivertraging blijven de Chinese bedrijven zeer winstgevend. Voor dit jaar wordt een winstgroei van 15 procent verwacht. Chinese ondernemingen noteren zeker niet op een zeepbelniveau. Beleggers betalen gemiddeld 11 keer de verwachte winst in China.”

“De beheerders van het fonds DWS Chinese Equities beleggen vooral in grote bedrijven met een groeipotentieel. De portefeuille bestaat uit een zeventigtal waarden, met extra gewicht voor de gezondheidssector en producenten van niet-noodzakelijke consumentengoederen, zoals wagens en luxeartikelen.”

“De beheerders investeren enkel in Chinese ondernemingen die noteren op de beurs van Hongkong, de zogenoemde H-shares. Dat heeft vooral te maken met de liquiditeit en de kwaliteit van die aandelen. Bovendien zijn de H-shares 30 procent goedkoper dan de vergelijkbare A-shares, die noteren op de beurzen van Sjanghai en Shenzhen.”

Isin-code: LU0273157635

Ilse De Witte

Voor particuliere beleggers is het vrijwel onmogelijk op eigen houtje te investeren in papier uit groeilanden of in hoogrentende obligaties.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content