Netware of NTware ?

Netwerkbeheerders willen zich tot één besturingssysteem beperken. Maar welk ?

Netware van Novell was een decennium lang het belangrijkste netwerkbesturingssysteem voor desktop computers. Het had met 1995 zelfs zijn meest succesvolle jaar ooit. Toch denken vele netwerkbeheerders erover om het concurrerende Windows NT (New Technology) van Microsoft binnen te halen. Sommigen vragen zich af of zij op lange termijn werkelijk twee netwerkbesturingssystemen nodig hebben.

TOEPASSINGSSERVER.

Als zij inderdaad beslissen om op één systeem te standaardiseren, dan zou dat wel eens zonder Netware kunnen zijn. Marktonderzoeken wijzen uit dat Windows NT geleidelijk marktaandeel wint, ten koste van zowel Netware als Unix. Unix is tegenwoordig het favoriete besturingssysteem voor de server-kant van client-server bedrijfssystemen. Momenteel draaien wereldwijd 64 tot 66 percent van de geïnstalleerde lokale netwerken onder Netware, terwijl volgens de recentste cijfers Windows NT maar een aandeel heeft van 6 percent. Maar volgens International Data Corporation waren vorig jaar 18 percent van de verkochte serverbesturingssystemen van het Windows NT-type. Netware had 40 percent.

Uit een recente Heliview-enquête onder Belgische bedrijven met meer dan 10 werknemers bleek dat de voorkeur onder IT-managers 50/50 verdeeld was tussen Microsoft en Novell. Het ging dan wel om de IT-managers die wilden investeren in netwerkbesturingssystemen én hun keuze al hadden bepaald.

Product managers van Microsoft verwijzen naar onafhankelijke prognoses dat Windows NT in 1998 het meest gekozen server platform voor toepassingen zou worden. Zij menen dat de kwaliteiten van Windows NT als toepassingsserver het besturingssysteem meer geschikt maken voor cruciale bedrijfsprocessen als e-mail en groupware. “Als Windows NT slaagt als toepassingsserver, dan zal het ook slagen als netwerkbesturingssysteem,” luidt het. Omdat vele gebruikers knowhow hebben in Netware, maar niet in Windows NT, zal Microsoft in de nabije toekomst echter nog met Netware moeten zien te leven.

BETER IN NETWERKEN.

Novell heeft het jongste semester zijn Microsoft-strategie herzien. De idee om Microsoft over een breed front aan te pakken, is opgegeven. De Wordperfect pc-toepassingen zijn verkocht aan Corel en Novell concentreert zich nu op zijn netwerkproducten. Netware is van een eenvoudige maar efficiënte bestand- en printserver geëvolueerd naar een complex netwerkbesturingssysteem. Sommige analisten twijfelen er trouwens aan of, vanuit een technisch standpunt, standaardiseren op Windows NT de beste oplossing voor netwerkbeheerders zou zijn. Waverley Deutsch van Forrester Research argumenteert bijvoorbeeld dat Windows NT een betere ontwikkelingsomgeving voor toepassingen is, waarvoor ook meer toepassingen beschikbaar zijn, maar dat Netware nog altijd ver vooruitloopt in netwerkingfuncties. “Gebruikers hebben beide nodig,” zegt zij.

NETWERKGIDS.

Netware heeft een belangrijke voorsprong in het beheer van zogenoemde directory services. Zo’n “telefoongids” van de informatica van het hele bedrijf laat toe om informatie te halen vanop gelijk welk punt op het netwerk. Momenteel is dit onmogelijk in vele organisaties omdat de gidsen van hun verschillende departementen niet geïntegreerd zijn.

Microsoft en Novell werken nu allebei hard om dergelijke geïntegreerde directories mogelijk te maken. Maar met de Network Directory Services (NDS) van Netware 4.0 en 4.1 ligt Novell duidelijk op kop. Het probeert zijn NDS zelfs op Unix en Windows NT tot standaard te maken.

CAIRO.

Maar ondanks de technologische voorsprong van Novell is er de sterke verwachting onder marktanalisten dat de enorme marketingkracht van Microsoft ook van Windows NT een groot succes zal maken. Midden dit jaar zal Microsoft de grafische interface van Windows 95 ook op NT introduceren. Het zal ook gebruikers een nieuwe versie laten testen, die voorlopig Cairo is gedoopt. Die zou het bereik van Windows NT fel moeten verbeteren, maar zonder directory services aan te bieden die zich met die van Novell kunnen meten. Microsoft zegt daarmee te moeten wachten tot Cairo klaar is. De vraag blijft trouwens of Microsoft zo’n product zelf zal ontwikkelen, dan wel inkopen.

Dat geeft Novell waarschijnlijk zo’n twee jaar de ruimte om Netware een onaantastbare positie te bezorgen.

Waverley Deutsch van Forrester argumenteert dat gebruikers die een duidelijke kijk op de toekomst willen, best af zouden zijn met een overeenkomst tussen Microsoft en Novell. Nu Novell heeft bedankt voor een grootschalig gevecht met Microsoft, is dat misschien mogelijk. Maar allicht is de kans klein.

Financial Times.

BILL GATES (MICROSOFT) En de winnaar is…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content