Net wordt Kunst

Minder dan 3 maand na versie 2, brengt Netscape versie 3 van zijn Navigator uit. Microsoft moet weer bijbenen.

De jongens van Netscape Communications drijven het tempo nog een tikkeltje op dezer dagen. Eind mei, begin juni wordt versie 3 van hun Navigator Internet browser commercieel beschikbaar. De Navigator is de software die door zowat vier vijfden van het Internet-publiek wordt gebruikt om informatie op te vragen en te bekijken op het Internet. Navigator 3.0 is sinds vorige week als “Atlas Preview Release 2” beta-test op de Netscape-site te vinden. Dat is amper drie maanden nadat versie 2 in roulatie kwam.

Navigator 3.0 is niet revolutionair, maar bouwt intens voort op de fundamenten van de vorige editie. Daarbij gaat het vooral om faciliteiten om zonder omwegen de bewegende objecten en audio- en videofragmenten, die meer en meer in webbladzijden worden ingebed, te verwerken. We overlopen de belangrijkste vernieuwingen.

Interfoon. Navigator 3.0 integreert de CoolTalk interphone, compleet met chat-mogelijkheden en met de capaciteit om onder gesprekspartners aan eenzelfde document te werken (de zogenoemde shared whiteboard faciliteit). Chat is een geschreven conferentiesessie over het Internet. Dat maakt van de Navigator een compleet, zij het qua kwaliteit beperkt, audioconferentiemiddel voor een prijs die in de VS amper 49 dollar zal bedragen (een hele reeks gebruikers kan het programma nog altijd gratis sponsen). De interphones (zie Trends, 2 mei 1996) maken telefoneren via het Internet mogelijk, zowel lokaal als internationaal, aan de prijs van een lokale verbinding (op voorwaarde dat uw pc over een microfoon, geluidskaart en luidsprekers beschikt). Zoals bekend proberen de Amerikaanse telefoonmaatschappijen deze producten te verbieden omdat ze tegen hun monopolie zouden indruisen. De bevoegde Federal Communications Commission zal de eerste maand echter nog geen uitspraak doen.

Betere veiligheid. Navigator 3.0 introduceert het concept van de digitale handtekening als authentificatie van gebruikers op het Internet. Daarvoor zal u bij het Californische VeriSign Inc. gratis een Digital ID-certificaat kunnen ophalen om daarmee bij een betaling op het Internet uw identiteit te kunnen bewijzen. Deze functie is momenteel nog niet operationeel. De Navigator is trouwens alleen een client-software. Een belangrijk deel van de beveiliging moet op de server-software van de handelaar, respectievelijk de betrokken financiële instelling worden geïmplementeerd. Wel voorziet de Navigator de mogelijkheid om verschillende certificaten te bewaren en te gebruiken, omdat het weinig waarschijnlijk is dat alle diensten met éénzelfde type digitale handtekening vrede zullen nemen. De veiligheidscertificaten worden op hun beurt door een paswoord bewaakt.

Audio. De nieuwe “Audio Playback” plug-in speelt AIFF, Midi, Wav en AU geluidsformaten (asynchroon, dat wil zeggen dat u de bestanden eerst moet downloaden).

Live3D. Hoewel de bandbreedte op het Internet is wat ze is een scholing in geduld zijn vele Internet-sites intussen echte kunstwerken geworden die een puur esthetisch genoegen opleveren. De Live3D plug-in van de Navigator 3.0 geeft programmeurs nog meer mogelijkheden om interactieve driedimensionale beelden te bouwen met tekst, animatie, geluid, muziek en video. Live3D is een VRML ( Virtual Reality Modeling Language) viewer die u toelaat in drie dimensies te navigeren, met selecteerbare camerastandpunten, detectie van botsingen en optionele zwaartekracht. Netscape ziet onder andere driedimensionale spelletjes, chat-omgevingen, geografische informatiesystemen, interactieve advertenties, on line-presentaties en visualisering van databases als mogelijke toepassingen. Navigator 3.0 zal het volgens specialisten ook gemakkelijker maken toepassingen te schrijven in de Java-taal van Sun Microsystems, die verantwoordelijk is voor vele van de speciale effecten.

BETERE FRAMES.

In het dagelijks gebruik zal vooral tellen dat de functionaliteit van de “frames” apart adresseerbare vlakken op het browser-scherm beter wordt. Frames waren een nieuwigheid van versie 2. Ze maken het mogelijk om delen van een scherm te bewaren (bijvoorbeeld een oriënterende inhoudstafel), en tegelijk elders nieuwe informatie te tonen of op te vragen. Het enige probleem met versie 2 was dat men niet kon teruglopen binnen een frame : je kon alleen terug naar de hele bladzijde. Dat grove ongemak is nu weggewerkt. Binnen frames kan u nu navigeren zoals binnen pagina’s.

In Redmond, bij Microsoft, zal met het verschijnen van de Navigator 3.0 het licht nog wat langer aanblijven dan de jongste maanden al het geval was. Netscape en Microsoft zijn in een keiharde oorlog verwikkeld om marktaandeel in Internet-software te behouden, respectievelijk te winnen. Ondanks hun veel bescheidener middelen lijkt de ploeg van Marc Andreesen het nog altijd te rooien.

BNL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content