‘NEGATIEVE TIENJAARSRENTE ZEKER NIET UITGESLOTEN’

Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De Belgische langetermijnrente zakte vorige week onder 0,1 procent, een historisch dieptepunt. “Voor het einde van het jaar kan de rente zelfs onder nul zakken”, zegt Mathias Van der Jeugt, obligatiespecialist bij KBC.

Komt België in het clubje van landen die gratis kunnen lenen op tien jaar?

MATHIAS VAN DER JEUGT. “Dat is zeker niet uitgesloten. Op korte termijn kan de rente een beetje stijgen, maar de trend is duidelijk nog altijd dalend. En zolang de Europese Centrale Bank obligaties blijft opkopen tegen elke prijs, kan de tienjaarsrente in België, net als in Duitsland en Nederland, negatief worden. Ik acht het zeker mogelijk dat de Belgische rente nog voor het einde van dit jaar onder nul zakt.”

De centrale banken spelen de hoofdrol in het lagerenteverhaal, maar wat verklaart de recente duik van de rentes?

VAN DER JEUGT. “Na de brexit is ook de Bank of England opnieuw obligaties beginnen op te kopen om de economie te stimuleren. Ze mikte vorige week vooral op papier met zeer lange looptijden, maar ze is er niet in geslaagd haar doelstelling te halen. Sommige grote investeerders, zoals pensioenfondsen of verzekeraars, wilden niet verkopen. Zij houden liever vast aan de obligaties die nog een beetje rendement bieden, dan vandaag cash te moeten herbeleggen. Dat de centrale bank bereid was ver boven de prijs te bieden, drukte de Britste rente. Gevolgd door de Europese rentes.”

De ECB koopt maandelijks voor 80 miljard euro obligaties. Kan het haar ook overkomen dat er te weinig papier te koop is?

VAN DER JEUGT. “De ECB kan niet zomaar in het huidige tempo obligaties blijven opkopen. Wees maar zeker dat ze daar nu al over nadenken. Er zijn oplossingen, maar die liggen niet voor de hand. Een optie is de negatieve depositorente nog verder te verlagen, want dat is ook de laagste rente waartegen de ECB obligaties mag inkopen. Maar die negatieve rentes zetten de financiële sector onder druk. Een probleem waar de ECB-voorzitter Mario Draghi toch beducht voor zal zijn. Een andere optie is de verdeelsleutel te wijzigen, zodat de ECB meer papier kan kopen van landen waarvan er geen gebrek is. Alleen beloon je zo landen die je de voorbije jaren net gestraft hebt als begrotingszondaars. Dat zal politiek zeer moeilijk liggen.”

Als de rente nog gaat dalen – en omgekeerd de koersen gaan stijgen -, moet een belegger dan Belgisch staatspapier overwegen?

VAN DER JEUGT. “Belgisch papier is vandaag zo duur dat het niet echt interessant is voor de kleine belegger. Ik verwacht omgekeerd ook niet dat de koersen plots in elkaar zullen zakken. Neen, de rente kan nog makkelijk een of twee jaar zo laag blijven. Voor we een stijging van de rente zullen zien, is het vooral wachten op een signaal van de ECB dat ze plant het geweer van schouder te veranderen. Maar voorlopig herhaalt voorzitter Mario Draghi op elke vergadering dat ze net klaarstaat om meer te doen.”

In Tweespraak laten we iemand aan het woord die in de actualiteit staat.

JASPER VEKEMAN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content