‘Neem nu en dan een risico’

“Ik hou heel erg van mensen die nu en dan eens een risico nemen en uit hun comfortzone stappen”, zegt Stefaan Decraene, verantwoordelijk voor international retail banking bij BNP Paribas. “In mijn carrière ben ik op een bepaald moment gevraagd een crisismanagementtaak op te nemen in Nederland. Ik wist niet wat ze er deden, maar ik ben gegaan en ik heb ongelofelijk veel geleerd.”

Uit haar comfortzone stappen is wat Nathalie Demeere deed. Ze veranderde van bedrijf en van sector door een baan bij het consultancybedrijf Deloitte in te wisselen voor een functie in reporting & group controlling bij GlaxoSmithKline Vaccines. “Ik ben van nature ondernemend”, zegt ze. “Zodra ik voel dat ik op automatische piloot overschakel, ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik hou van een beetje risico nemen.”

Hoe weet je wanneer het tijd is om je comfortzone te verlaten? “Je moet een goede balans vinden”, zegt Decraene, die pendelt tussen zijn werkplaats in Parijs en zijn thuisbasis Brugge, maar ook vaak buiten Europa actief is. “Als ik een medewerker zie die te veel op automatische piloot vliegt, zal ik hem vragen een nieuwe uitdaging aan te nemen. Zelfkennis is belangrijk. Ik heb het ook al meegemaakt dat iemand me kwam zeggen dat hij uit zijn comfortzone wilde stappen, terwijl ik vond dat hij in zijn job nog veel vooruitgang kon maken. Het is belangrijk te weten wat je kunt, wat je niet kunt, waar je nog progressie kunt maken en dat je je fouten durft toe te geven.”

Tijdens de gesprekken met haar mentor spijkerde Nathalie Demeere haar zelfkennis bij. “Communicatie is een van mijn sterktes. Ik ben communicatief, maar dat wil ook zeggen dat ik soms mensen blokkeer en niet laat uitpraten”, analyseert de handelsingenieur. “Door met Stefaan over die situaties te praten, leerde ik waar en op welke momenten ik een proactieve houding aanneem en op welke momenten ik een luisterende en observerende positie moet innemen. Zo kan ik mijn communicatiepatronen aanpassen. Dat gaat met vallen en opstaan.” Wat een sterkte is, verbergt als spiegelbeeld vaak een valkuil, ontdekte de jonge manager. “Ik heb een aantal sterktes op het werk, maar soms loop je vast. Je moet leren hoe je het beste kunt reageren in verschillende situaties. Ook authenticiteit is belangrijk.”

Je comfortzone verlaten betekent niet dat je je bedrijf moet verlaten, zegt Stefaan Decraene, die in het verleden ook CEO was bij Dexia Bank België en voorzitter van de sectorfederatie Febelfin. “Je kunt dat ook in je eigen bedrijf doen. Zelfs in grote bedrijven als de onze kun je je kleine kmo hebben, waar je je ding kunt doen. Ik ben een lo-yaal iemand. Ik ben een keer van bedrijf veranderd, vier jaar geleden. Ik heb heel lang in de bancaire wereld in België gewerkt. De uitdaging die ik ben aangegaan, is dat ik in het buitenland ben gaan werken. Ik had behoefte aan iets nieuws. Ik leer nog elke dag bij. Dat houdt je jong en viriel.”

Naar het buitenland trekken is iets wat hij Nathalie Demeere met klem aanraadt. “Met de kwaliteiten die ze heeft, moet ze op een bepaald moment naar het buitenland. Ik vind dat zo verrijkend voor mensen. Het moet lukken met je gezin, maar als het kan, geef ik de raad dat te doen. Zeker als je voor een internationaal bedrijf werkt, is het interessant voor de hoofdzetel te werken. Ik hou ervan mensen uit de hoofdzetel naar de entiteiten errond te sturen, maar ook omgekeerd.”

Nathalie Demeere probeert zich niet te veel af te vragen wat de toekomst voor haar in petto heeft. “Als je elke dag je werk met passie en plezier doet, zul je dat 20.000 keer beter doen dan iemand die elke dag op automatische piloot komt werken.” Als je er volgens haar dan ook nog voor zorgt dat je in een omgeving terechtkomt waar je eigen waarden in overeenstemming zijn met die van de organisatie, dan komen de kansen wel.

Young Leaders/Inspiring Mentors is een traject van de leiderschapsorganisatie Lead-In, dat een ervaren leider koppelt aan een jonge wolf. Elke week verklapt een van de 15 duo’s wat ze hebben geleerd.

Geïnteresseerd? Schrijf u dan in voor de volgende cyclus via info@lead-in.eu.

Benny Debruyne, fotografie Debby Termonia

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content