Nationale Bank voorspelt besparingen

De overheid moet 2,6 miljard euro besparen, wil ze in 2005 een begroting in evenwicht hebben, stelde de Nationale Bank ( NBB) in haar economische vooruitzichten van vrijdag 4 juni. Voor 2004 stevenen we af op een tekort van 0,3 %, dat met een sanering van 800 miljoen euro weggewerkt zou kunnen worden. De gouverneur van de NBB, Guy Quaden, vindt dat daarbij geen gebruik mag worden gemaakt van eenmalige inkomsten. Dat er best structureel wordt ingegrepen, wordt ondersteund door de these van Stephen Roach, hoofdeconoom bij Morgan Stanley. Die voorspelt dat de kunstmatige groei, veroorzaakt door de oververhitte Chinese economie, in 2005 voor wereldwijde klappen in de economie zal zorgen.

De voorstelling van de NBB-cijfers werd verder een aaneenschakeling van goed nieuws: de economie zwengelt aan en een groei van 2,3 % lijkt haalbaar. Dat is een stuk hoger dan het Europese gemiddelde van 1,5 %. Volgens berekeningen van De Tijd is die sterkere groei te wijten aan het voorlopende karakter van de Belgische economie in Europa. Voorst evolueren de andere parameters (zoals export, inflatie en overheidsschuld) in een gunstige richting. De oliemalaise gooit vooralsnog minder roet in het eten dan verwacht, aldus Quaden.

De federale regering deed op woensdag 2 juni intussen nog een voorstel om de verjaring van fraudedossiers over het forfaitair buitenlands belastingkrediet een halt toe te roepen. De zogenaamde Ikea-wet – waarmee grote handelszaken makkelijker een vergunning moeten krijgen – is dan weer uitgesteld. Er wordt gewacht op een advies van de Raad van State. Ook het aangekondigde wetsvoorstel dat een schadevergoeding voorziet voor zelfstandigen die door openbare werken gehinderd worden, loopt vertraging op. Het Verbond van Belgische Ondernemingen ( VBO) vindt het intussen belangrijk dat het debat over arbeidsflexibiliteit op de agenda wordt geplaatst, maar vindt dat de vierdagenweek geen verplichting mag worden. Daarmee reageert het VBO op het voorstel van premier Guy Verhofstadt ( VLD) om de werkweek van 38 uren op vier langere dagen te brengen.Ik denk dat de zelfstandigen een echte vakbond nodig hebben – niet zoals Unizo – die solidariteit tussen de grote en kleine zelfstandigen kan bepleiten. Want daar gaat het eindelijk om: zelfstandigen trekken nooit aan een zeel en zullen er daarom niet in slagen diegenen die heel veel verdienen te laten bijdragen voor diegenen die heel weinig verdienen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content