Naar kantoor met helm en bottines

Vanaf 1 november neemt Isabelle Parent (40) het roer in handen van de ACV-centrale Bouw en Industrie.

Als nieuwe algemeen secretaris van de ACV-centrale Bouw en Industrie vervangt Isabelle Parent (40) Jean-Paul Gheysen, die om gezondheidsredenen aftreedt. Nu beschikt de christelijke vakbond – net als zijn socialistische tegenhanger ABVV – eindelijk ook over een vrouw aan de top. En dan nog in een mannenbastion bij uitstek.

Ook het cv van Parent springt uit de band. Na haar middelbare school in Hoei volgde ze een opleiding kleuterleidster in Luik, maar brak haar studies af om voor haar eerste kind te zorgen. In 1987 startte deze selfmade woman haar carrière bij de administratieve dienst van de Fédération des Instituteurs Chrétiens ( FIC). Negen jaar later benoemde de christelijke vakbond haar tot syndicaal vrijgestelde voor de beschutte werkplaatsen. Na de fusie tussen de Christelijke Centrale Hout en Bouw ( CCHB) en de Christelijke Centrale Diverse Industrieën ( CCDI) in 1998 was ze actief als propagandiste voor ACV Hout en Bouw in Charleroi. Ondertussen behaalde Parent als werkstudent haar licentie in de Politieke en Sociale Wetenschappen aan de Université Libre de Bruxelles ( ULB) met een eindverhandeling over vrouwelijke kaderleden in de Verenigde Staten. Daarin stond het thema van het glazen plafond – het verantwoordelijkheidsniveau dat door Amerikaanse vrouwen moeilijk of nooit kan worden overschreden – centraal.

Dankzij haar verkiezing tot algemeen secretaris van ACV-Bouw en Industrie breekt Parent nu radicaal met dit fenomeen. Samen met haar voorzitter Jacky Jackers en haar nationaal secretarissen Eddy Elisabeth, François Licata en Stefaan Vanthourenhout, bereidt ze nu het ACV-congres van 15 en 16 november voor, dat volledig in het teken staat van de toekomst van het sociaal overleg.

Isabelle Parent (40).

Was: verantwoordelijk voor de beschutte werkplaatsen binnen CSC in Wallonië.

Is: hoofd van de centrale Bouw en Industrie van de christelijke vakbond.

Vrije tijd: decoratie.

E.P.

Met Parent krijgt Mia De Vits een christelijke tegenpool.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content