NAAR HET OOSTEN

Een Brugse kmo verpakt alle palmolievetten die in Singapore worden aangemaakt. Pattyn bvba bevecht hoge loonkosten met kwaliteit in een hoogtechnologische niche.

De cijfers zijn ernaar. In 1995 haalde de bvba Pattyn een recordomzet van net geen 200 miljoen frank. Dat is 40 miljoen frank meer dan in 1994 en een verdriedubbeling ten opzichte van 1991. Ook de cashflow (8,6 miljoen in 1994) en de nettoresultaten evolueren opwaarts. Pattyn, de Brugse ontwerper en fabrikant van verpakkingsmachines voor de voedingsindustrie, expandeert. Dat vertaalt zich te velde in een nieuwe productiehal tegen november dit jaar én vijf extra jobs. Eind dit jaar stelt de bvba 40 mensen tewerk.

“We mogen stilaan zeggen dat Pattyn wereldberoemd is voor zijn installaties van margarinebulkverpakking,” lacht Karel Fierlafijn, verkoopsdirecteur bij Pattyn.

Fierlafijn heeft de jongste jaren bijna een tweede thuis gevonden in de Zuidoost-Aziatische stadsstaat Singapore. Sinds begin dit decennium trok hij er regelmatig op prosepectiereis in opdracht van Pattyn, het nichebedrijf van Paul Pattyn (42j.), gespecialiseerd in het ontwerp, de fabricatie en de installatie van verpakkingsmachines en automatisch gestuurde verpakkingslijnen voor de voedingsindustrie. Het succes bleef niet uit. Vorig jaar werd de grote doorbraak gerealiseerd. Midden 1994 haalde Pattyn de eerste bestelling binnen in Singapore ; een opdracht van de Japanse voedingsgigant Fuji-Oil, die in Brugge drie verpakkingslijnen kocht, bestemd voor voedingsolie. Meteen nadien volgde een order voor de vestiging in Singapore van Cacao De Zaan Far East, een onderdeel van het Amerikaanse Grace, voor de verpakking van cacaoboter in bulk. Een derde klant werd ISF-International uit de Lam Soon Group, samen met een nieuwe order voor Fuji-Oil. Volgende maand hoopt Pattyn op de afronding van een nieuw contract in Singapore én in Maleisië.

Met die opdrachten weet de Bruggeling zich uitermate sterk in de stadsstaat : de lokale marktbezetting in dat type voedingsindustrie ligt zowat rond de 100 %.

Toch wil Paul Pattyn nog meer. Via investeringen in Brugge moet de omzet nog omhoog én moeten nieuwe exportmarkten export is nu al goed voor 90 % van de omzet worden aangeboord. De hoge Belgische loonkost én de aangezwollen Belgische frank bekampt hij met kwaliteit en vernuft in een gespecialiseerde, hoogtechnologische niche.

“Uitmuntend zijn alleen is onvoldoende. Je moet maken dat de buitenwereld je kent en dus durven investeren in een duurzame exportpolitiek,” meent Pattyn.

KAREL FIERLAFIJN (PATTYN) Nummer één in Singapore.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content