Na de vaccinatie

Luc Keppens, Vaccins in voorbereiding, De Cavalerie, 269 blz., 24,50 euro

Luc Keppens is bankier bij BNP Paribas. Hij heeft ook een passie voor wetenschap en buigt zich graag over maatschappelijke thema’s. Hij heeft het annus horibilis 2020 aangegrepen om een boek te schrijven over het coronavirus en de gevolgen ervan voor de mens en de wereld.

Aanvankelijk nam Keppens de uitbraak van het virus in China niet zo ernstig. “Mijn eerste reactie is wrevel over de alweer spectaculaire berichtgeving. De zoveelste apocalyps. Hoe betrouwbaar zijn de berichten in een wereld waarin de media van de ene crisis naar de andere hollen? Ik doe mijn dagelijkse ronde bij de medewerkers op de bank en schud hen de hand, maak een praatje”, schrijft hij.

Het draaide anders uit: “Fast forward naar veertien dagen later: ik zit alleen in mijn bureau in een bijna volledig verlaten torengebouw aan het Brusselse Noordstation. Iedereen werkt nu van thuis. De anders drukke boulevard beneden is angstaanjagend verlaten. Alsof Brussel is schoongeveegd en leeggemaakt, zoals een operatiekwartier dat volledig gedesinfecteerd werd voor de volgende ingreep. Het is het begin van een bizarre en interessante periode, volgens sommigen het grootste sociale experiment uit de moderne tijd.”

Keppens behoort niet tot de groep mensen die denken dat alles na de uitrol van de vaccinaties snel weer normaal wordt. Hij verwacht dat een aantal gebruiken, zoals de socialeafstandsregels, nog lange tijd gehandhaafd blijven.

Voorts ziet hij vooral maatschappelijke en economische veranderingen. Er is de no-brainer van het thuiswerk. Maar de grote verandering zullen we volgens Keppens zien in ons kapitalistische systeem van competitie, snelheid en just-in-timeleveringen. De economie is aan een grondige heroriëntering toe. Wenselijk is de ontwikkeling van een inclusiever kapitalisme, met oog voor duurzame innovatie, de ecologische impact, een betere participatie en inclusie en een betere verdeling van de welvaart. Die reset van het kapitalisme wordt een verandering voor alle betrokkenen: de bedrijven, de consumenten, de burgers en de investeerders. Sociaal kapitalisme noemt hij dat.

Keppens zit deels op het juiste spoor, maar zijn ideeën zijn niet bijster origineel. De voorbije maanden hebben verschillende economen al gepleit voor een reset. Niemand heeft een antwoord op de vraag hoe we met minder groei het huidige welvaartsniveau kunnen aanhouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content