Na de olieschok

“De risico’s van highyieldobligaties uit de Amerikaanse oliedienstensector moet worden gerelativeerd”, zegt Lisa Kasparian van Fidelity Funds.

Het segment van de high-yieldobligaties (bedrijfspapier met een rating lager dan BBB-) behoort tot de activaklassen die het beste hebben gepresteerd in de jaren na de financiële crisis. Dat geldt vooral voor Amerikaanse bedrijfsobligaties. Een fonds als Fidelity Funds – US High Yield heeft optimaal kunnen profiteren van de druk op de obligatierendementen, na de massale liquiditeitsinjecties van de Federal Reserve. Sinds februari 2010 is het fonds jaarlijks gestegen met gemiddeld 11,75 procent. Het heeft meer dan 5,5 miljard dollar aan activa onder beheer.

Olieschok

Heel wat experts hebben twijfels gekregen over Amerikaanse highyieldobligaties. De sterke opkomst van schaliegas en -olie kwam er door een groot aantal uitgiften. Veel van die emittenten hebben het moeilijk door de instorting van de olieprijs. De energiesector vertegenwoordigde vorig jaar 15 procent van de highyieldmarkt in de Verenigde Staten. Dat aandeel is teruggevallen tot 13,5 procent, na een correctie in het vierde kwartaal van 2014.

Lisa Kasparian, een lid van het beheerdersteam van het fonds van Fidelity, wijst erop dat niet alle energiebedrijven die highyieldobligaties hebben uitgegeven, worden getroffen door de daling van de oliekoersen. Slechts een ruime helft van die 13,5 procent zijn groepen die oliebronnen exploreren in de Verenigde Staten. “We hebben geprofiteerd van de daling van de koersen in de laatste weken van 2014 om koopjes te vinden, waaronder enkele kwaliteitsnamen in de oliesector. Maar we blijven sterk onderwogen in dat segment.”

Het fonds baseert zich op doorgedreven fundamenteel onderzoek, met een individuele selectie van de lijnen op basis van onderzoek van ruim twintig kredietanalisten. De portefeuille is sterk gediversifieerd over meer dan vierhonderd individuele lijnen en driehonderd emittenten. Dat voorkomt dat de prestaties worden afgestraft in geval van een faillissement.

In vergelijking met hun concurrenten hebben de beheerders van Fidelity altijd al meer belegd in het meest risicovolle deel van het highyieldsegment (CCC-ratings). “De fundamenten van de markt blijven sterk, met spreads die opnieuw interessant zijn geworden en een wanbetalingsgraad die onder het historische gemiddelde zou moeten blijven. Dat alles wijst erop dat we voor 2015 een degelijke prestatie mogen verwachten”, zegt Kasparian.

Morningstar

Fidelity Funds – US High Yield kreeg een Bronze-rating van de analisten van Morningstar. Zij wijzen op de stabiliteit van het beheerdersteam, dat al sinds 2003 op post is. “Het fonds van Fidelity moet een hogere prestatie dan de rest van de markt kunnen blijven neerzetten. Het team heeft zijn flexibiliteit en de kracht van zijn beleggingsproces bewezen door te tonen dat het beter presteert dan zijn concurrenten, zowel in periodes van sterke correcties als tijdens de herstelperiodes die erop volgden.”

Fidelity Funds – US High Yield

Isin-code: LU0261953904

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content