Na de Draghi-hausse, het Draghi-dipje

De spectaculaire Draghi-hausse van de voorbije weken werd even onderbroken door Mario Draghi zelf. De klim van ongeveer 5 % op de Europese beurzen begon met uitspraken van de ECB-voorzitter op 21 november dat de Europese Centrale Bank alles in het werk zal stellen om inflatie te krijgen in de eurozone, en dat zo spoedig mogelijk (zie ook p. 1). Maar een concrete invulling gaf hij daaraan nog niet op de persconferentie na de ECB-vergadering van vorige week donderdag. Ondanks een verlaging van de groei- en inflatieprognose voor 2015. Betere fabrieksorders in Duitsland vrijdag maakten er maar een korte onderbreking van.

Yum! Brands: adviesverlaging

Vooral als gevolg van de Chinese renteverlaging en de aankondiging van de restaurantketen om voor 31 mei 2016 voor 1 miljard USD aan eigen aandelen in te kopen (op een beurskapitalisatie van 33 miljard USD of 3 %) kon de beurskoers van Yum! Brands herstellen. De koers van de eigenaar van de ketens KFC, Pizza-Hut en Taco Bell kreeg een serieuze tik, toen de resultaten over het derde trimester werden bekendgemaakt. De groep bleek opnieuw met een crisis in China te kampen te hebben. Die ontstond deze zomer, toen aan het licht kwam dat de kleinere leverancier Shanghai Husi, een onderdeel van OSI, knoeide met de versheid van de aangeleverde producten. Yum! verbrak meteen alle banden, maar de schade was toch weer aangericht.

De vergelijkbare omzet in China liep met 14 % terug. Yum! rekent op een negatieve impact van zes tot negen maanden op de omzet. Daarom werd de groeiverwachting voor het volledige boekjaar getemperd tot 6 à 10 % winstgroei per aandeel. De vrees voor de negatieve impact van China blijft. Mede daardoor is het aandeel tegen 24 keer de verwachte winst voor 2014 en 20,5 keer de verwachte winst voor 2015 weer aan de dure kant geworden. Vandaar de adviesverlaging naar houden voor de lange termijn (rating 2A). Met Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) hebben we een goedkope manier gevonden om op China in te spelen.

Adidas: Russia without love

Adidas heeft op zijn zachtst gezegd geen topjaar 2014 achter de rug. De cijfers in het derde trimester waren beter dan de (verlaagde) verwachtingen, maar de grote schok was met de halfjaarresultaten gekomen. Toen bleken de cijfers bij golfdochter TaylorMade bijzonder zwak te zijn (18 % omzetdaling). Daarnaast was er de negatieve impact van Rusland door de geopolitieke spanningen in Oekraïne. De vrije val van de roebel kan Adidas de komende kwartalen nog omzet en winst kosten. Dat verklaart de koerszwakte van de jongste dagen. Daarvoor was er enig koersherstel bij de Duitse sportartikelengigant.

Dat was een gevolg van berichten dat er iets moet gebeuren bij Adidas. Vooreerst was sprake dat enkele hedgefondsen posities zouden innemen met de bedoeling het ontslag te eisen van Herbert Hainer, die CEO is sinds 2001 en ook tijdelijk voorzitter van Bayern München. Daarnaast willen ze een afsplitsing van de probleemafdeling Taylor Made en van het succesvollere Reebok, om aandeelhouderswaarde te creëren. Maar voorlopig zien we hen nog niet opduiken in het aandeelhouderschap. Toch is de kans groot dat er maatregelen komen om meer aandeelhouderswaarde te creëren. De koers is aan het uitbodemen. Een herstelkandidaat voor 2015 (rating 1A).

ADIDAS IS EEN HERSTELKANDIDAAT VOOR 2015.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content