MUSEUM WORDT KANTOOR EN HIPPE KOFFIEBAR

STERCKSHOF Het binnenplein wordt geregeld verhuurd als feestlocatie. © INTIEM EVENTS

In Deurne staat het Sterckshof te koop. Jarenlang was dat kasteelpand het adres van het provinciale Zilvermuseum. Tot de provincie en de stad Antwerpen beslisten de collectie van het museum te verhuizen naar de Suikerrui in de Antwerpse binnenstad, waar het samengaat met het Diamantmuseum. Omdat de provincie niet meteen een koper vond voor het bijzondere pand, deed ze een beroep op de leegstandsbeheerder FMT. “In de vroegere museumcafetaria zit nu Bar Stark, een hippe koffiebar, en dat is een gigantisch succes”, vertelt Glenn Versieck, de algemeen directeur van FMT België. “Op het gelijkvloers hebben we een plek gecreëerd voor startende ondernemingen. Ook daar zit een succesverhaal tussen: het populaire modelabel O’Rèn. Dat is bij ons op een andere locatie gestart op 20 vierkante meter en palmt nu in het Sterckshof 300 vierkante meter in.” Twee keer per jaar organiseert FMT ook een kunsttentoonstelling in de oude museumgangen en het binnenplein wordt geregeld verhuurd als feestlocatie.

FMT is van oorsprong een Nederlandse organisatie. En dat is geen toeval, zegt Glenn Versieck: “Nederland heeft een lange traditie van kraken. Eigenaars zijn daar erg op hun hoede voor leegstand.” FMT startte in 2012 met een Belgische afdeling. “Maar wat we in België doen, is geen copy-pasten van de Nederlandse aanpak”, vervolgt Versieck. In België spitst FMT zich toe op twee types gebruikers: start-ups en kunstenaars. Aan de aanbodzijde richt het zich vooral tot de overheid. “Vanuit hun maatschappelijke voorbeeldrol zijn overheidsinstellingen bijzonder gevoelig voor leegstand”, weet Versieck. “We werken ook graag en veel in atypische panden zoals een kasteel, een kazerne, een gevangenis… Die spreken vooral mensen uit creatieve sectoren aan. Zij spelen zo’n locatie vaak uit in hun marketingverhaal.”

Glenn Versieck omschrijft de taak van FMT als ‘het bewaken van een pand door bewaring’. “Wij zijn geen makelaars”, zegt hij. “Voor een pand op een toplocatie als de Meir betaalt een gebruiker bij ons niet meer dan voor een leegstaand gebouw achter de kerk van Borgerhout.”

De huurcontracten bij FMT zijn op korte termijn opzegbaar, doorgaans tussen vier en zes weken. Versieck: “Onze bezetters genieten van erg democratische prijzen op basis van het aantal vierkante meters, al vanaf 125 euro per maand. Die korte opzegtermijn is de keerzijde. Voor de eigenaars is dat natuurlijk weer een pluspunt, in het geval ze een definitieve bestemming hebben gevonden. Een tijdelijke invulling maakt de definitieve commercialisering ook makkelijker. Het is altijd aangenamer een kandidaat-huurder of -koper rond te leiden in een gebouw dat gebruikt wordt, dan in een pand waar de makelaar bij wijze van spreken moet zoeken naar de lichtschakelaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content