Motor voor groei

Grote bedrijven zullen hun tijd nemen om naar Windows Vista over te stappen. Toch veroorzaakt de lancering al veel vroeger extra economische groei. Daarvoor zorgt de consument.

België telt 6,5 miljoen pc’s – 4 miljoen thuis en 2,5 miljoen op het werk. Gemiddeld zijn ze 4,7 jaar oud. Een kleine helft kan de nieuwe producten draaien, denkt Wim van Winghe, bij Microsoft verantwoordelijk voor Client & Mobility groep. Hij denkt dat in de komende drie maanden 50.000 tot 70.000 particulieren naar de winkel zullen rennen om zich voor 130 euro een gestripte “Home Basic” of voor 213 euro een nuttiger “Home Premium” versie aan te schaffen (richtprijzen).

Patrick Steenssens, country manager Belux van Tech Data in Ternat: “De Vista-pc-verkoop zal stevig op gang komen vanaf maart. De volledige conversie naar Vista in de detailhandel zal voor de zomer rond zijn.”

Maar het gaat niet alleen om pc’s, duidt Wim van Winghe. Digitale fotografie of muziekuitwisseling zijn drivers. Bedrijven als HP of Sony hebben heel wat apparatuur rond de pc en werken scenario’s uit om het hele pakket te verkopen. “In de winkels zal je Vista zien op 16: 9 hogedefinitieschermen.”

Microsoft zelf wil een “bigger basket” verkopen. Het introduceert een “Windows Live OneCare” dienst die ook Windows XP-pc’s beschermt voor 50 euro per jaar. Office 2007 zal pregeïnstalleerd op vele pc’s staan, met 60 dagen gratis test.

De impact op de professionele gebruiker zal minder bruusk zijn en hier is het eerder de combinatie met Office 2007 die de investeringsgolf drijft. Microsoft profileert zijn Office 2007 sterker als een “Office System”, meer geïntegreerd met zijn groupware, contentmanagement en business-intelligence producten, waaronder de Office Sharepoint Server 2007. De vraag naar die integratie zal een hoop nieuwe business genereren voor de 250 “certified partners” van Microsoft (naast vele anderen) aan consultancy, ontwikkeling en systeemintegratie, voorspelt Carmen Du Bois, verantwoordelijk voor de “Information Worker” groep van Microsoft Belux. De invoering van een nieuw formaat, OpenXML, moet de Office-upgrade versnellen. Het nieuwe formaat kan wel gelezen worden door de oude versies (mits een gratis upgrade), maar als je Office eenvoudig instelt om in het oude formaat te blijven opslaan, kan je een aantal verbeteringen niet gebruiken. Vista zelf zal – zo heeft tenminste business unit manager Stefaan Missiaen van boekhoudsoftwareproducent Solid Data (nu Exact) begrepen – een aantal bedrijven noodzaken om de oude code te moderniseren.

Vista heeft dezelfde volume-licentieprijs als zijn voorganger en bedrijven met een onderhoudscontract – 60 % van de bedrijven met meer dan 200 pc’s volgens Carmen Du Bois – betalen niet extra voor de upgrade. Microsoft introduceert wel een iets duurdere Vista Enterprise-licentieformule, met extra features, zegt licensing sales specialist Evelyne Pollefoort van Systemat.

Gartner voorspelde in november 2005 dat grote bedrijven 18 maanden voorbereiding nodig zouden hebben om naar Vista te migreren. Volgens Data News, dat een rondvraag hield, blijft die conclusie overeind en moeten we een langlopend introductieproces verwachten. Belgacom is een uitzondering. Daar begint de geleidelijke omschakeling van zijn 10.000 pc’s door natuurlijke vervanging al eind dit jaar, om klaar te zijn tegen 2010.

B.L.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content