Mostly Handel Festival

Van 22 juni tot 2 juli op verschillende locaties.

Info: tel. 070 23 39 99 en 02 507 82 00

Een festival gewijd aan George Frideric Handel (1685-1759) zou weken, zoniet maanden of desnoods een volledig concertseizoen in beslag kunnen nemen. Deze tijdgenoot van J.S. Bach (1685-1750) schreef pakweg 44 opera’s, 30 oratoria, honderden bladzijden liturgische muziek, kamermuziek (suites en ouvertures), muziek voor orgel, harp of klavecimbel… Om u een idee te geven: de lijst met werken van Handel beslaat 22 volle bladzijden in The Grove Dictionary of Music and Musicians. Dat zijn er eventjes vier méér dan de eerder genoemde J.S. Bach, toch ook niet meteen karig met de veder!

De Munt en Bozar Music hebben een ‘Mostly Handel Festival’ samengesteld dat ons onderdompelt in barokmuziek: niet alleen van Handel maar ook van tijdgenoten ofwel van componisten die zeer dicht aanleunen bij de grootmeester uit Halle.

Hoofdbrok is allicht ‘Agrippina’. De productie van deze opera zet de nog steeds (!) actuele draagkracht van de jeugdige Handel in de verf. René Jacobs dirigeert Concerto Köln; de regie berust bij Davic McVicar (van 22/6 tot 1/7 in De Munt, Muntplein, Brussel). Van Joseph Haydn brengt het Orchestra of the Age of Enlightenment & European Voices onder leiding van Simon Rattle de ‘Harmonienmesse’ . Dit is de laatste grote compositie van Haydn waarvoor de vocale muziek van Handel een belangrijke inspiratiebron vormde (23/6, 20.00 uur, Paleis voor Schone Kunsten, Ravensteinstraat 23, Brussel). Ter afsluiting van een workshop programmeert de Opera Studio van De Munt ‘La Giostra d’Amore’, een ‘pasticcio’ gebaseerd op Italiaanse cantates van Handel, door het Ricercar Consort onder leiding van Philippe Pierlot (26/6, 20.00 uur, Fioccozaal, Ateliers van de Munt, Leopoldstraat 23, Brussel).

Naast Handel mochten ook J.S. Bach en D. Scarlatti niet ontbreken op dit festival. Klavecinist Kenneth Weiss vertolkt de ‘Suite nr. 3 in d’ van Handel, de ‘Partita nr. 4 BWV 828’ en de ‘Sonate BWV 965’ van J.S. Bach en verscheidene sonates van D. Scarlatti (27/6, 20.00 uur, Protestantse Kapel, Museumplein, Brussel). ‘Belshazzar’ is een van de sterkste oratoria van G.F. Handel. Het werk wordt uitgevoerd door Collegium Vocale & Il Fondamento onder leiding van René Jacobs, in een regie van Guillaume Bernardi (28 en 30/6, 2/7, 20.00 uur, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel).

Last but not least krijgen we ‘La Senna festeggiante’, een mini-opera van A. Vivaldi met een verrassende stilistische rijkdom. Rinaldo Alessandrini dirigeert Concerto Italiano, tegenwoordig een van de beste vocale ensembles van Italië (1/7, 20.00 uur, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel). Milo Derdeyn

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content