Morpheus

Ook België heeft zijn god van de dromen. In 1929 stichtte Gerard Corneille, wever van beroep, in Harelbeke aan de Leie een bedrijfje in matrassen, decoratieve kussens en veringen. Meer dan 70 jaar later staat zijn kleinzoon aan het hoofd van een moderne industrie. Het bedrijf kiest bewust voor een beperkte distributie en behoudt zo zijn hoogstaande kwaliteit en dienstverlening.

De oorlog was een flinke streep door de rekening van Gerard Corneille. Hij weigerde met de vijand samen te werken en verloor daardoor zijn hele hebben en houden. Maar na de oorlog is hij er weer, en herbegint vanaf nul. Met dezelfde opvatting: het bedrijf moet klein blijven en zich louter en alleen op de Belgische markt richten. “Die bedrijfspolitiek is ook vandaag nog niet veranderd”, zegt Piet Vermassen (32 jaar), huidig verkoopdirecteur. Ook nu nog zijn de verdeelpunten beperkt. De meeste artikelen zijn verkrijgbaar in 42 Belgische verkooppunten, waarvan vier in Brussel en zes in Wallonië. De zoon van Gerard, Carlo, hielp zijn vader jarenlang en nam het roer in 1950 over. De eerste vertegenwoordiger van het Vlaamse huis vertoefde grotendeels in Wallonië, om de eenvoudige reden dat in die tijd heel wat Vlaamse families naar het zuiden van ons land trokken om er in de mijnen te gaan werken. En waar er verhuisd wordt, floreert de matrassenverkoop! Dat buitenkansje liet Anker Bedding, het bedrijf van Gerard, niet aan zich voorbijgaan.

Met Vincent, huidig gedelegeerd bestuurder, deed de derde generatie van de familie Corneille in 1985 zijn intrede in het bedrijf. Catherine Silence, echtgenote van Vincent, is binnenhuisarchitecte en haar positieve invloed is merkbaar aanwezig in de huisstijl. Anker Bedding is een eigentijds bedrijf, ook al ontbreekt het er niet aan trouwe klassiekers. Die eigentijdse aanpak is ook terug te vinden in de regelmatige samenwerking met andere hedendaagse meesters uit ons land, bijvoorbeeld Creadis en Obumex. Comfort en esthetica zijn twee sleutelwoorden in dit bedrijf dat zelf nooit te ruste zal gaan. Iedereen in dit land wil immers heerlijk slapen en zich ‘s nachts in de armen van Ovidius‘ dromengod Morpheus nestelen. In het Westen brengt een mens gemiddeld een derde van zijn leven in bed door. Geen wonder dat de vraag naar kwaliteit en comfort hoog is. Matrassen heb je trouwens niet voor je hele leven. Volgens Anker Bedding kun je je matras best om de 10 à 15 jaar vervangen.

Het huis

vervaardigt geen kant-en-klare slaapkamers. De hoofdactiviteit blijft de matras, er worden er 120 à 150 per dag geproduceerd. “Je moet datgene doen waarvan je weet dat je het kunt”, benadrukt Piet Vermassen. Toch biedt het huis meer dan matrassen. Zoals bijvoorbeeld een uitgebreid assortiment linnengoed, meestal vervaardigd in Italiaanse stoffen en in België verwerkt.

Omdat Anker Bedding het volledige fabricatieproces in eigen huis heeft, kan het bedrijf een leveringstermijn van een week garanderen. Ongeacht de grootte van de bestelling. En dat valt natuurlijk erg in de smaak van zowel de kleinhandelaars als de consumenten.

Bovendien werkt het bedrijf uitsluitend op bestelling, waardoor elk stockageprobleem vermeden wordt en er geen risico op onverkochte producten bestaat.

De grondstoffen

voor de fabricatie van de matrassen komen uit het buitenland. In de assemblagefabriek van Anker Bedding in Harelbeke werken 43 personen in ploegverband, van 5 uur tot 19 uur. Maar hoe maak je nu een matras? In de eerste plaats wordt de hoes van de matras geknipt, en dat gebeurt met behulp van een enorme Amerikaanse machine, Gribetz Type 4. “Er zijn maar vier van deze machines in heel Europa”, zegt Piet Vermassen niet zonder enige trots. Elk matrassentype – Anker Bedding maakt 32 verschillende types – wordt gemaakt uit biowol, afkomstig uit Picardië. Deze wol is voornamelijk bekend om haar uitstekend vochtabsorptievermogen en om haar frisheid in de zomer. De binnenkant van de matras wordt dus overtrokken met een speciale stof, al naargelang van het type van de matras. En ook al vraagt 90% van de klanten naar standaardafmetingen, Anker Bedding heeft bij de aankooppolitiek van zijn machinepark altijd rekening gehouden met flexibiliteit. Waardoor het bedrijf nu in staat is om matrassen in afwijkende maten te vervaardigen.

De matrassenhoes bestaat uit twee afzonderlijke delen die met een speciale sluiting aan elkaar gemaakt zijn, en heel handig weer los kunnen. “De meeste wasmachines zijn niet groot genoeg om een hele matrassenhoes te kunnen wassen. Met twee wasbeurten is dat probleem opgelost.”

Als de hoes geknipt is, worden er verschillende stukken latex aan vast gemaakt en uiteindelijk wordt de hoes dicht gestikt. De naaimachines van Brother waarmee de arbeidsters werken, zien er uitermate degelijk uit. Kan moeilijk anders als je ziet met welke grote stukken men hier werkt.

Eén van de topproducten van het gamma van Anker Bedding is de zogenaamde springbox: matras en vering in één. Volgens Piet Vermassen is de springbox het summum van slaapcomfort en slaapwelzijn. De veerbak die de vering (vervaardigd in Denemarken met staal van Bekaert) en de matras bevat, volgt heel harmonieus de bewegingen van het lichaam. De springbox – model Magnitude III met tien jaar waarborg – is goed voor 17% van de omzet van het huis. Voor deze ultieme topper betaal je 80.000 frank.

Anker Bedding

is in de eerste plaats fabrikant. Maar het bedrijf verdeelt ook andere merken of heeft er de licentie van. The Pillow is marktleider op het gebied van ergonomische kussens. Het merk is verkrijgbaar in een aantal beddengoedwinkels, bij bandagisten en de thuisverzorgingsspecialist. Zij verkopen trouwens nog een andere troef van het huis: de anti-mite protect. Die matras is ideaal voor mensen met allergie of astma. De producten van dit gamma werden allemaal wetenschappelijk getest.

Met Duvet d’Anas haalt Anker Bedding donsdekens van de allerhoogste kwaliteit in huis. Deze donsdekens worden in Frankrijk gemaakt, op ambachtelijke wijze.

Komt daarbij dat het huis al sinds 1995 samenwerkt met de Belgische ontwerper, Chris Mestdagh. Het gamma Chris by Chris Mestdagh for Anker Bedding omvat allerhande beddengoed (dekbedden, kussenslopen, lakens, overtrekken, hoezen, decoratieve kussens, plaids, peluwen, spreien…) en zijn erg persoonlijk met een eigentijdse look.

Anker Bedding heeft twee productielijnen, of zeg maar, twee gamma’s. Het eerste gamma heet Basic en omvat matrassen van eigen fabrikaat met al dan niet plooibare veringen. Het tweede heet Magnitude en heeft betrekking op bedden in licht hout, traditionele met de hand gemaakte matrassen en springbox, en last but not least de dekbedden, lakens en geborduurde kussens. Dit gamma biedt ook ligbanken, paravents en gordijnen. Alles kan op maat gemaakt worden, de keuze uit de stoffen is enorm.

Anker Bedding is een huis vertrouwen dat voor de klant gekozen heeft. De kwaliteit van de materialen, de fabricatie en de dienstverlening primeren boven de uitbreiding. En mocht Morpheus, één van Hypnos‘ talrijke kinderen, boven onze hoofden dwalen. Hij zou beslist boven Harelbeke halt houden.

SERGE VANMAERCKE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content