Monty pakt goud

Achtste keer, goede keer. Colin Montgomerie heeft eindelijk de World Cup gewonnen.

In het Chinese Shenzhen heeft Schotland op 25 november de wereldbeker veroverd. Het duo Colin Montgomerie-Marc Warren klopte de Amerikanen Boo Weekley en Heath Slocum op de derde hole van de play-off. De wedstrijd werd voor het eerst gespeeld op het parcours van Mission Hills in het Zuiden van China, dat een contract voor dit toernooi heeft tot in 2018. Met de champagne van de overwinning konden de Schotten meteen de ontgoocheling van 2006 wegspoelen. Toen verloren ze in de play-off van de Duitsers Bernhard Langer en Marcel Siem.

De Wereldbeker is een toernooi met traditie. Het wordt georganiseerd sinds 1953, met landenteams van twee spelers die het tegen elkaar opnemen op vier 18 holes (twee in vier ballen-beste bal en twee in foursome). Op de erelijst staan legendarische namen als Arnold Plamer, Jack Nicklaus, Sam Snead of Ben Hogan. Dit jaar ging de winst dus voor het eerst naar de Schotten, en dat leverde de twee laureaten elk een cheque op van 536.000 euro. Een leuke beloning voor een indrukwekkende prestatie, want Monty is pas 56ste speler in de wereld, en Warren 151ste. De geklopten, Weekley en Slocum, zijn respectievelijk 42ste en 70ste.

“Winnen met dezelfde ploeg waarmee we vorig jaar verloren, geeft een heerlijk gevoel”, zei Montgomery. “Vooral omdat ik in die sudden deathformules eigenlijk nooit goed ben. Dit was de achtste keer dat ik die World Cup probeerde te veroveren. Ik was al twee keer tweede en twee keer derde. Nu is het eindelijk raak.”

Colin Montgomerie (foto) is 44 jaar en was acht keer beste Europese speler van het jaar. Voor zijn landgenoot Marc Warren, die pas 26 is, voorspelt hij een grote toekomst. “Hij kan een wereldtopper worden. Dat zag je meteen toen hij die winnende putt van op acht meter binnen zette.” Warren was rookie van het jaar 2006 in de Europese Tour – hij won de Scandinavian Masters – en vond het een fantastische ervaring. “Met iemand als Monty naast je spelen, is een droom. Een eer ook, en vooral een zeer goede leerschool.”

Frankrijk werd derde met Raphael Jacquelin en Grégory Havret, voor Engeland met Justin Rose en Ian Poulter. Zuid-Afrika, met Retief Goosen en Trevor Immelman, slaagde er niet in om de John Hopkins Trophy voor de zesde keer te winnen en werd vijfde, voor Duitsland, Argentinië, Zweden en Nederland. China was elfde.

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content