Moeten we wachten op rooms-blauw?

Vindt u de spotjes van de federale regering voor het werven van buitenlandse investeringen geslaagd? Reclametechnisch zitten ze snor. Uiteraard zijn ze flauwe kul, want welke verstandige buitenlander wil naar een land waar Neanderthalers met de hulp van laffe liberalen de kernenergie schrappen zonder eerlijk alternatief? We zullen intern naar vernieuwing moeten vissen. Het hoeft niet opnieuw Flanders Technology te zijn of te heten, hoewel het een sterk merk is, maar dat Patrick Dewael ( VLD) het aan de kiezers verplicht is om meer te doen dan één mobilisatiedag voor de innovatie is vanzelfsprekend. Voor de tewerkstelling zou het nuttig zijn om nog eens een plan te zien met de marketingkracht van Flanders Technology. Arkimedes, het financieringsidee van de regering-Dewael, is een zuchtje vergeleken met de windhoos van twintig jaar geleden.

Jos Peeters van Capricorn (zie blz. 52) past in de rij van mensen die Vlaanderen innovatief sterk maken. Het vaderschap van de Flanders Technology-beweging is diffuus. Was het Kris Rogiers van het Vlaams Economisch Verbond, later een kabinettenhabitué, die de christen-democraat Gaston Geens overtuigde of omgekeerd? Was het René De Feyter, toen gedelegeerd beheerder van het VEV, die Kris Rogiers met frisse ideeën van zijn studiedienst over de derde industriële revolutie parachuteerde bij Geens? Was het Jos Peeters, natuurkundige en technoloog, die het risicokapitaal en zijn vroegere medestudenten opzocht? Dit is graafwerk voor een licentiaat in de economische geschiedenis. Feit is dat voor twintig jaar het onvolprezen Flanders Technology een elan schiep dat sindsdien slechts zwakjes is herboren.

Het verderfelijke aan partijpolitiek op zijn Belgisch is dat elke nieuwe coalitie, zeker als de kleuren kantelen van rooms-rood naar paarsgroen, gebeten is op het vernietigen van het werk van de voorgangers. Hoe nuttig Flanders Technology ook was, het mocht niet meer. Waarom niet? Om de christen-democraten te vernederen. Kan het verbazing wekken dat het tegennatuurlijke huwelijk van Patrick Dewael – met aan de ene kant voorstanders van de vrije markt en aan de andere kant neocommunisten met een groene kokarde – kwelziek juichte om de veroordeling van de innovatiepolitiek van Geens, Rogiers, Luc Van den Brande en daarom jaren de armen kruiste? Van pro-actieve durf was weinig sprake, wel van gehakketak over welke minister mag scoren met welk minivoorstel. Terwijl er elke dag honderden jobs verdwijnen, dweilt de regering-Dewael met de kraan open.

Geen Barco, Xeikon (zelfs in zijn huidige constellatie), Innogenetics, Icos, LMS, PGS (als onderdeel van een internationaal concern) zonder de brede mobilisering van Flanders Technology. Ook de schande die Lernout & Hauspie werd, heeft in de vloeite van Flanders Technology honderden knappe mensen samengebracht, gevormd en lef gegeven. Die werken elders verder aan gedurfde dingen.

De paarsgroene Dewael kan niet tippen aan wat de christen-democraten deden voor de innovatie. Moeten we wachten tot de logische coalitie waar Vlaanderen recht op heeft: rooms-blauw?

Frans Crols [{ssquf}]

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content