Moeten er nog ministers zijn?

Het moet niet altijd Brad Pitt of Nicole Kidman zijn. Volgende week mag Cannes zich vergapen aan een plejade van Waalse en Brusselse ministers.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, een van de deelnemers van het eerste uur, zal in Cannes opnieuw aanwezig zijn met een zo goed als volledige regering. Worden op donderdag 12 maart aangekondigd in de knusse salons van hotel Majestic om er nog een keer de verdiensten aan te prijzen van het IOP, het internationaal ontwikkelingsplan voor de hoofdstad van Europa: minister-president Charles Picqué (PS), Evelyne Huytebroeck (Ecolo, Milieu) met onder de arm een nieuwe oproep voor het indienen van projecten en Françoise Dupuis (PS, Huisvesting en Stedenbouw) met haar huisvestingsplan voor Brussel. En dan mogen we zeker Marie-Laure Roggemans, alias Madame Europe, niet vergeten, die de internationale wedstrijd Wetstraat komt toelichten, bedoeld om het gammele hart van de Europese wijk vers bloed te bezorgen, noch Luc Manfroid (Agentschap voor Territoriale Ontwikkeling) die met zijn cijfers over 2008 (Inventimmo) over het Brusselse kantorenbestand en de hoofdstedelijke kantorenmarkt een aantal van de actoren wel eens zou kunnen verrassen.

Vier PS-steden

Een al even trouwe exposant is het Waals Gewest, dat soms wel eens bedolven werd onder de vloedgolf van nieuwkomers met liquide middelen in overvloed en fenomenale projecten, maar nu vastbesloten is om de koers aan te houden die het tien jaar geleden al uitzette. De boodschap die moet onthouden worden, is dat Wallonië zijn steden en gemeenten steunt en ook de intercommunales die thematische projecten tot stand brengen zoals de Ecopôle in Charleroi (Farciennes), de Digital Innovation Valley van Bergen of de lucht- en ruimtevaartpool van Transinne-Libin.

De schijnwerpers zijn gericht op vier Waalse steden: Luik, Charleroi, Bergen en Andenne, een behoorlijk PS-gekleurd kwartet. Charleroi stelt zijn stadsvernieuwingsgebied voor, een zone van 44 ha die weer wat meer kleur moet brengen in de omgeving van het Palais des Expositions. Charleroi is in Cannes ook aanwezig om klandizie te lokken voor zijn nieuwe bedrijfsparken, de Ecopôle in Farciennes op kop. Nathalie Czerniatynski, bij de intercommunale Igretec verantwoordelijk voor de ontwikkelingsstrategie: “Het is nu al tien jaar geleden dat we nog eens terreinen konden aanbieden. Al die tijd hadden we investeerders dus niets te bieden. We willen de hele wereld laten weten dat er in Charleroi opnieuw mogelijkheden zijn.”

Charleroi begint wellicht stilaan een bitter gevoel te krijgen bij de recente, erg mediatieke successen van buur Bergen. Microsoft en Google mochten dan wel hun oog laten vallen hebben op Wallonië, maar ze kozen toch maar mooi voor de naburige intercommunale. Surfend op die hoge golf trekt de thuisbasis van Elio Di Rupo naar de Azurenkust met in haar koffers de Digital Innovation Valley (DIV).

Een andere stad die in Cannes belangstelling zoekt, is Luik. De ‘vurige stede’ komt nog maar eens aandragen met het eeuwige Guileminsstation, dat dit jaar eindelijk werd ingewijd, maar ook met zijn project voor de herwaardering van de ‘pleine de Droixhe’, aan de andere kant van de stad.

Voor het netelige probleem van Guillemins werd onlangs beslist een zestigtal bijkomende onteigeningen te doen om nog meer ruimte te scheppen voor het immense voorplein dat de architect Santiago Calatrava ontworpen heeft.

Andenne beleeft zijn vuurdoop op Mipim. “We zijn er op initiatief van het Gewest, dat ons vorig jaar al gevraagd heeft om van de partij te zijn. Het is een grote primeur”, zegt burgemeesteer Claude Eerdekens (PS). Het is een van de doelstellingen van de burgervader om 250 sociale woningen bij te creëren in de stad om zo de grens van 10 procent te halen, “een regionale verplichting”.

Het gaat voor de rest vooral – en eens te meer met dat vleugje ‘zie eens hoe dynamisch we zijn in Wallonië’ – om verschillende grote projecten die het uitzicht van de stad in de nabije toekomst zullen veranderen. De herwaardering van de stationssite, een project dat in 2008 bekroond werd in de Europanwedstrijd, is er een van. Het werd ontworpen door het Franse bureau Milieu en mikt op 750 nieuwe woningen. Eerdekens komt eveneens de 450 woongelegenheden in aanbouw voorstellen van het ontwikkelingsproject Andenelle (met de deel- projecten Cobegge, Château Noël, Lixon en Paul Petit), het herwaarderingsplan voor het stadscentrum, en het project Campagne d’Anton (uitbreiding van de stad met 60 ha). “Als we op Mipim een investeerder kunnen vinden, dan zullen we hem het genoegen niet ontnemen. We hebben al contact gehad met enkele Belgische investeerders en we trachten er nog andere aan te trekken”, zegt Eerdekens.

Ecologische wijk

Andenne (PS) dit jaar, Seraing (PS) vorig jaar… De volgende gegadigde onder de Waalse steden die iets minder vaak in het nieuws komen, zou wel eens Louvain-la-Neuve kunnen zijn. De universiteitsstad kreeg in 2008 eveneens een prijs in de internationale architectuurwedstrijd Europan en zou nu ‘rijp’ moeten zijn voor Mipim van volgend jaar. Als Jean-Luc Roland (Ecolo) inderdaad van plan is om in maart 2010 neer te strijken op de Croisette, kan hij misschien vooraf tips sprokkelen bij de verantwoordelijken van de Luxemburgse intercommunale Idelux, een van de grote habitués van het evenement. De instelling heeft zelfs een eigen stand (in samenwerking met de privébedrijven Houyoux, Thomas & Piron en Socogetra). Hoewel het project Ardenne Logistics nog altijd centraal staat in de beslommeringen van Idelux, zal de intercommunale dit jaar toch vooral haar nieuwe project voor een ecologische wijk in Habay-Marbehan komen voorstellen. “De oproep voor kandidaten werd begin maart bekendgemaakt”, legt Harold Noirot uit, die de leiding heeft over het ecowijkproject. “We moeten nu partners vinden om het studiewerk te kunnen voortzetten en de financiële constructie voor te bereiden. De kandidaten moeten ons een architecturaal beeld voorstellen en beantwoorden aan de criteria van duurzame ontwikkeling. Dat alles met het doel een promotiemaatschappij in het leven te roepen die Idelux en een privépartner omvat in een echt publiek-private samenwerking.” (T)

Door Philippe Coulée en Guy Verstraeten

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content