MOEDERS VOOR MOEDERS. Waar de welvaartsstaat faalt

Het OCMW is met 7943 werknemers de grootste werkgever van Antwerpen, na de stad zelf en General Motors. En toch slaagt de instelling er niet in alle pijn te verzachten. Een groep van 45 vrijwilligers probeert de gaten te dichten.

Armoede is geen schande. Maar het is ook niet iets waarop men trots is. De vrouwen in de rij verzetten zich fel tegen de poging hen te fotograferen. Ze schuiven aan voor de deur van nummer 87 in de Helmstraat in Borgerhout om eten te krijgen. “Sommigen staan hier twee tot drie uur in de koude te wachten, ” zegt één van de vrijwilligsters die binnen voedselpakketten uitdeelt.

Moeders voor Moeders is een Antwerpse hulporganizatie die voedselpakketten en kinderkleding uitdeelt aan arme vrouwen met kinderen. De leiding berust bij Monique Verdickt, een huismoeder met acht kinderen. Zoals veel huisvrouwen van een groot gezin, bezit Verdickt onmiskenbare managerskwaliteiten. Ze leidt de hele zaak met vaste hand.

“We helpen iedereen, ” zegt ze, “maar we kontroleren de zaak wel. Wie hier voor de eerste keer om hulp komt, moet een verwijsbriefje voorleggen van een instantie zoals het OCMW, Kind & Gezin, het vluchthuis, de politie of de dokter, zodat wij weten dat we niet misleid worden. Daarna noteren wij hun gezinsgrootte en mogen ze elke week een voedselpakket voor hun gezin komen afhalen. “

GROEI.

Drie jaar geleden werd Monique Verdickt benaderd door een sociaal-assistente met de vraag of zij de kleren waar haar jongste kind was uitgegroeid, niet kon missen voor de armen. Omdat ze de kleren zelf naar de begunstigden wilde toebrengen, ontdekte ze de schrijnende armoede die vandaag in Antwerpen bestaat. Het beeld van een moeder die haar baby met een haardroger probeerde warm te houden omdat ze geen geld had voor een kachel, is haar bijgebleven.

Moeders voor Moeders verdeelt per week 900 voedselpakketten aan gezinnen. Het voedsel is afkomstig uit de extra voorraad van Antwerpse winkels en warenhuizen of van de Voedselbank, een instantie die Europese landbouwoverschotten verdeelt. Daarnaast worden kinderkleding (tot 16 jaar), speelgoed en benodigdheden, zoals kinderwagens en -bedjes, verzameld. Het materiaal wordt door vrijwilligers gewassen, gepoetst en opgeknapt, alvorens het wordt uitgedeeld aan de behoeftigen.

De verdeling gebeurt op dinsdag en donderdag. Op die dagen kunnen vrouwen hun baby’s in de Helmstraat ook een warme maaltijd en een warm badje geven.

Moeders voor Moeders werkt momenteel met 45 vrijwilligers. “De meeste vrijwilligers zijn gewone Antwerpse huisvrouwen, maar er zijn ook een paar vrouwen met een deeltijdse baan, en een paar vaders, die hier gratis enkele uren per week komen helpen, ” zegt Verdickt.

Het begon drie jaar geleden met het inzamelen van kleding, die gestockeerd werd bij Verdickt thuis, in de kelder. Na een half jaar werd de kelder te klein en moest een studentenappartement worden gehuurd. Ook dat werd spoedig te klein. Momenteel worden twee woningen, de nummers 87 en 89 in de Helmstraat, gehuurd van het Antwerps stadsbestuur voor 1000 frank per maand.

EEN MONDJE MEER.

De stad installeerde beneden centrale verwarming. Daar is de badkamer en het babyrestaurant, waar 35 kleintjes elke dinsdag en donderdag een warme maaltijd krijgen. Boven liggen de kamers vol kleding, netjes gerangschikt per leeftijdsgroep. Beide gebouwen zitten stampvol. “We zouden moeten kunnen uitbreiden naar nummer 91, een huis met een magazijn, dat te koop staat, ” zegt Verdickt, “maar we hebben daar het geld niet voor. ” Het huis kost 6 miljoen. Verdickt hoopt dat de stad Antwerpen het gebouw koopt en het aan haar verhuurt. “Ik blijf ze lastig vallen tot ze het doen, ” zegt ze vastberaden.

“Als we uitbreiden, kunnen we een wachtzaal inrichten, ” zegt Verdickt. “Momenteel moeten de mensen buiten op straat staan aanschuiven. Dat is niet alleen vernederend, maar ook ongezond, want ze staan er urenlang in weer en wind, en vaak met kleine kinderen. “

Wanneer het nodig is, zal Moeders voor Moeders ook andere hulp geven dan voedsel en kleding. “Als hier in het midden van de winter een vrouw aankomt die hulp vraagt omdat haar venster gebroken is en ze geen verwarming meer heeft, dan zullen wij dat venster laten herstellen en voor verwarming zorgen, ” zegt Monique Verdickt. De organizatie bezit daar niet de fondsen voor, maar waar de nood groot is, springen de vrijwilligsters zelf financieel bij. De solidariteit van de huisvrouwen met andere moeders is immers erg groot.

Monique Verdickt heeft er intussen weer een baby bij. Ze heeft een pleegkindje in huis opgenomen. Zou men honger lijden om een mondje meer ? Waar plaats is voor acht kinderen, is er ook plaats voor negen.

PAUL BELIEN

MONIQUE VERDICKT (MOEDERS VOOR MOEDERS) “In Antwerpen wordt meer dan 2 miljard besteed aan de strijd tegen kansarmoede. Waar gaat al dat geld naartoe ? “

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content