Modernisten in Knokke

Ronny Van de Velde palmt het Zwart Huis in Knokke in voor een uitstekende verkooptentoonstelling rond Huib Hoste en het Belgische modernisme.

Het Zwart Huis in Knokke is een bepalende villa op de Dumortierlaan. Misschien is het in die kuststad wel het radicaalste huis uit het interbellum. Het werd in 1924 gebouwd in opdracht van dokter Raymond De Beir. De bevriende architect Huib Hoste ontwierp voor de flamingant een geometrische woning annex dokterskabinet met een pikzwart geteerde gevel en opvallende blauwe en rode interieurelementen. Ze verwijzen naar De Stijl, het Nederlandse tijdschrift waarin Hoste eenmalig zijn nieuwe ideeën over architectuur, kunst en vormgeving publiceerde.

Huib Hoste is de verbinding tussen de Belgische moderne kunstenaars die galeriehouder Ronny Van de Velde samenbracht in het Zwart Huis: de plek die hij dit jaar huurt voor tentoonstellingen, parallel aan zijn galerie op de Zeedijk. De Beirs interesse voor hedendaagse kunst werd aangewakkerd via Hoste, want via hem raakte hij in de avant-gardekringen rond kunstenaar Oscar en Floris Jespers, Jos Leonard en Jozef Peeters. Van alle spilfiguren uit die tijd brengt Ronny Van de Velde werk samen in themakamers in het Zwart Huis. Het gros is te koop, de rest zijn bruiklenen uit privécollecties.

Van Hoste is een mooie reeks grafische achterglasschilderijen te zien, van Servranckx een reeks schilderijen. Servranckx en Hoste hadden al voor De Beir gewerkt in zijn vorige woning, Villa Gudrun. Ook in het Zwart Huis hadden ze een artistieke entente gesmeed. Daar is helaas niets van overgebleven, al doet het geen afbreuk aan de fantastische staat waarin het toen verguisde Zwart Huis zich bevindt. Nu de vorige huurders zich hebben teruggetrokken, lag de weg open voor galeriehouders om in die dwingende architectuur een expo van museaal niveau te organiseren. Ook de catalogus is een indrukwekkend tijdsdocument.

Huib Hoste en zijn tijdgenoten: Belgische avant-garde 1914-1930 loopt tot 13 mei in Huis Hostes Zwart Huis in Knokke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content