Moderne brasserieën

Drie restaurants waar ze de drempel bewust laag houden.

La Brasserie de Bruxelles

Laurent Veulemans stamt uit een horecageslacht. Zijn grootvader startte in 1921 met het vermaarde restaurant Aux Armes de Bruxelles in de Beenhouwersstraat te Brussel. Het restaurant werd in 2007 verkocht aan de groep Flo van Albert Frère. Waarna Laurent op zoek ging naar een gepaste locatie om met een nieuwe brasserie te beginnen. Die vond hij aan het opgeknapte pleintje Oud Korenhuis, op een boogscheut van de Grote Markt.

De deur van La Brasserie de Bruxelles opende op 1 juni 2008 en was meteen populair. De formule is geënt op het succes van Aux Armes de Bruxelles. Bij de hedendaagse brasserie-inrichting horen obers met lange, zwarte voorschorten en tafels gedekt met kraakwit linnen. Tijdens de lunch bezoeken vooral zakenlui en politici La Brasserie de Bruxelles; ‘s avonds is het publiek heterogener.

De in het Frans opgestelde kaart is een distillaat van de spijskaart van Aux Armes de Bruxelles. Grote klassiekers zijn: garnaalkroket (14 euro), kalfshersenen met tartaarsaus (16 euro), mosselbereidingen (vanaf 16 euro), waterzooi met kip (16,50 euro), zeetong meunière (34,50 euro) en karbonade op zijn Vlaams (18 euro). Het repertoire op de wijnkaart is uitsluitend Frans.

LA BRASSERIE DE BRUXELLES: OUD KORENHUIS 39, 1000 BRUSSEL, TEL.: 02 513 98 12, DAGSCHOTEL: 15 EURO, LUNCH VAN DRIE GANGEN MET KEUZE: 25 EURO, ZONDAG EN MAANDAG GESLOTEN, info@labrasseriedebruxelles.be

Het District

De exploitatie van Het District is in handen van Dimitri Van Roy, met op de achtergrond de actieve groep Le Cinq die bekende horecabedrijven uitbaat zoals Domein Park West (Berchem), bar-restaurant L’Etoile (Boechout), restaurant-brasserie ‘t Voorhuys (Merksem) en Condacum in Kontich. De vennoten hebben elk hun specialisatie: verbou- wing, concept- bewaking, keu- ken enzovoort. Het District is ondergebracht in een voormalige bloemenwinkel met serre. De verbouwingen waren radicaal en van onder het stof kwam een ruime brasserie met wijnbar, oranjerie en zomerterras. Je kan er hoog of laag zitten, de verlichting is geraffineerd en het in het zwart gekleed personeel is vlot: alle elementen zijn aanwezig om modern te tafelen.

Het concept is bedacht om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Het District is dagelijks non-stop geopend: vanaf 11.00 uur zijn bezoekers welkom om een kopje koffie te drinken en de krant te lezen; van 12.00 tot 14.30 uur serveren ze hier voor 21,50 euro een tweegangenlunch; tot 18.00 uur is er een beknopte middagkaart; ‘s avonds komt de uitgebreide spijskaart boven en serveert Het District een driegangenmenu met keuze voor 29,75 euro.

De wijnkaart is breed en transparant. Bij de dure wijnen werd de coëfficiënt naar beneden gehaald.

HET DISTRICT: VELTWIJCKLAAN 48, 2180 EKEREN, TEL.: 03 542 35 55, ALLE DAGEN OPEN VANAF 11.00 UUR, www.hetdistrict.be

Viteux

Henry Verougstraete en Brigitte Devos openden zo’n twintig jaar geleden het eethuis De Bonte Koe. Henry genoot een koksopleiding maar heeft ook goede contactuele eigenschappen. Bescheiden Brigitte roert liever in de pannen. Daarom werden de rollen omgedraaid: Henry leerde Brigitte koken en in De Bonte Koe liep alles gesmeerd.

Een nieuwe uitdaging presenteerde zich toen de gemeente Château de la Pinte kocht. Henry Verougstraete en Brigitte Devos verwierven de concessie om het buitenverblijf dertig jaar lang als restaurant te exploiteren. De gelijkvloerse en eerste verdieping werden opengetrokken en verbouwd tot een sfeervol en gerieflijk restaurant met centrale bar, open keuken, eetkamer, tuinkamer en bibliotheek. Voor mooie septemberdagen is er een vorstelijk tuinterras. Het koetshuis werd ingericht voor vergaderingen en feesten.

Brigitte houdt zich nu vooral bezig met de aankopen en het stockbeheer. Het kookwerk besteedde zij uit aan drie jonge koks. Als instapformule is er het Menu Viteux (vier gangen voor 35 euro), waarbij de koks oude gerechten zoals erwtensoep met ham of kalfskop in maderasaus een nieuwe swing geven.

RESTAURANT-BAR-FEESTZAAL VITEUX: KERKPLEIN 8, 9840 DE PINTE, TEL.: 09 282 27 93, WOENSDAG GESLOTEN, OPEN VANAF 11.00 UUR, www.viteux.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content