Mobiele batterijen van Near grid Solutions

Oprichters van scale-ups die een miljoen euro ophaalden of aan jaarlijkse omzet genereren, behoren tot een select gezelschap. Samen met Scaleup Vlaanderen gaan we in de One Million Club op zoek naar die Vlaamse groeibedrijven.

Toen de stad Antwerpen jaren geleden op een evenement naar oplossingen zocht om steden te ondersteunen in de energietransitie, kwam ingenieur Bart Meersman met een slim idee. Hij bedacht een mobiel batterijsysteem dat op het gewone net werd aangesloten, maar tegelijkertijd in staat was grote pieken op te vangen. Na een haalbaarheidsstudie bij Vlaio kwam hij in contact met Frank Vermeulen, die jarenlang als businessdeveloper in de energiesector werkte. “Samen met een aantal onderzoekers, bedrijven en partners gingen we na of het idee levensvatbaar was”, zegt Meersman. Near grid Solutions was geboren.

Al snel bleek dat het concept goed was, maar bij de steden was de businesscase er niet. “Per toeval botsten we op de bouwsector, waar kranen bij het hijsen veel vermogen nodig hebben. Dat wordt nog vaak gedaan door dieselgeneratoren of door systemen die veel energie verspillen”, klinkt het.

Na een succesvol proefproject in 2020 verkocht de scale-up intussen bijna twintig mobiele batterijsystemen, waardoor het zijn eerste boekjaar kon afsluiten met een omzet van 1,5 miljoen euro en zonder verlies onder aan de streep. Meersman: “Dat we vanaf het begin zwarte cijfers hebben, maakt ons trots, want het ontwikkelen van hardware kost tijd en geld. Qua timing zaten we perfect, nu kunnen we onder andere naar Nederland uitbreiden en onze bedrijfsprocessen professionaliseren. Een kapitaalronde staat voorlopig niet op de planning, maar zeg nooit nooit!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content