‘Misverstanden over onze sector rechtzetten’

Burgerlijk ingenieur en doctor in de toegepaste wetenschappen Bart Peeters is al twee jaar de general manager voor de Benelux bij Spadel. Sinds een jaar is hij ook de voorzitter van de VIWF, de sectorvereniging van de Belgische water- en frisdrankenindustrie. “We vertegenwoordigen de bedrijven die alle types flessenwater en frisdranken op de Belgische markt brengen, energie- en sportdranken inbegrepen. 22 bedrijven zijn lid van de federatie, goed voor 80 procent van alle spelers in een business die jaarlijks goed is voor 1,7 miljard euro omzet en die 3.000 directe en 10.000 indirecte banen vertegenwoordigt.”

Waarom nam u dat engagement op?

BART PEETERS. “Ik vind het ontzettend belangrijk dat wij onze producten met hun unieke eigenschappen in de verf zetten. De consument moet weten waarvoor wij staan. Onze categorie staat behoorlijk onder druk, soms onterecht. De suikertaks is daarvan een voorbeeld. Wij worden geviseerd, terwijl onze producten slechts voor 5 procent van de kilocalorieën in de samenleving zorgen. Amper 6 procent van alle eenheden ingezameld zwerfafval komt van ons, maar de perceptie is soms anders.”

Hoe is uw relatie met de overheden?

PEETERS. “Dialoog is cruciaal. De overheid moet beseffen dat een win-winsituatie ook tot de mogelijkheden behoort. Door de belastingen die onze leden opgelegd krijgen, hebben we een competitief nadeel tegenover concurrenten uit de buurlanden. De overheid verliest ook inkomsten. 8 procent van de geconsumeerde producten in onze categorie is over de grens aangekocht.”

Krijgt u gehoor?

PEETERS. “We krijgen weinig negatieve reacties. Dat is al positief ( lacht). De discussie loopt vaak vast op de bestuurlijke complexiteit van dit land. Het is niet altijd duidelijk wie nu precies voor wat bevoegd is. Spreek je over de verpakkingsheffing, dan zit je op het federale niveau. Maar concrete acties zijn voor het gewestelijke en lokale niveau.”

Hoe ziet u uw toekomst aan het hoofd van het VIWF?

PEETERS. “Er is een roadmap waarin we opnemen wat we willen bereiken. Elk jaar wordt die waar nodig bijgestuurd. Zo is onze federatie voor voorstander van een circulair verpakkingsmodel. Over dat doel bestaat geen discussie. De hamvraag is hoe we dat kunnen bereiken. Er wordt hoe dan ook al jaren gewerkt om het volume aan verpakkingen te minderen. In inzameling zit ons land aan 92 procent. Dat is een van de beste cijfers in Europa.

“Bij het out-of-homeverbruik is er nog ruimte voor verbetering. Waarom zouden we niet naast het huidige systeem een intelligent systeem opzetten dat de consument beloont? Fost Plus en de leden van de VIWF-FIEB zijn met De Click zo’n project aan het testen.”

Bart Peeters

Is: Voorzitter van het VIWF-FIEB

Vrije tijd: Tennis, hardlopen, skiën, gastronomie

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content