MISTER SLOWLY

De milieuvriendelijke kindermeubelen van Little People gaan net zo lang mee als nodig.

“Bij het hedendaagse speelgoed ligt de nadruk meer op het goed dan op het spelen. Het leidt af en verleidt in plaats van de creativiteit en de fantasie van het kind te stimuleren.”

Deze vaststelling inspireerde Dafna Mor, die een opleiding speelgoeddesign volgt in New York, tot het ontwerpen van haar Mister Slowly. De set, die in de kleinhandel 2295 frank kost, bestaat uit een tafeltje met bijhorende stoel, allebei in de vorm van een vriendelijk ogende schildpad. De tafel is voorzien van opbergvakken en voetsteunen en wordt, eens omgekeerd, een hoge stoel. Dat elk onderdeel vervaardigd is uit stevig en gerecycleerd 14 mm dik karton draagt in hoge mate bij tot de visie die Mor heeft op wat speelgoed moet zijn. “Ons produkt is afgestemd op de leefwereld van een kind van 2 tot 6 jaar, dat objecten personaliseert en de schildpadden als vriendjes beschouwt. In tegenstelling tot duurdere houten meubelen, die evenmin met het kind meegroeien, gaat Mr. Slowly net zolang mee als nodig is. Ook kan het kind, dat gewend is te tekenen op een blad papier, voor een keer de eigen meubeltjes versieren met behulp van de bijgeleverde wascokrijtjes,” aldus Mor.

Sinds mei 1995 draagt ze samen met vennoot Christiaan Verdeyen haar steentje bij aan de bescheiden Belgische speelgoedindustrie. De bvba Little People, gevestigd in Oostmalle, blijft voor beiden een hobby. “Tot nog toe gingen 200 exemplaren over de toonbank. Omdat karton een nieuwe grondstof is op de speelgoedmarkt met bijzonder veel voordelen, moet dit aantal het eerstkomende jaar vertienvoudigd kunnen worden. We hebben alleen problemen om een Belgisch kartonbedrijf te vinden dat bereid is de investeringen te doen die nodig zijn om de kwaliteit te verzekeren.”

Momenteel gebeurt de produktie bij Europal in Deerlijk, het enige Belgische kartonbedrijf dat zijn karton niet zelf aankoopt maar vertrekt van houtpulp. “In het slechtste geval trekken we richting Frankrijk, Duitsland of Engeland, landen met een veel sterker uitgebouwde kartonindustrie,” aldus Verdeyen. Zelf investeerden Mor en Verdeyen 100.000 frank in stansen en burotica.

De bruine meubeltjes moeten vooral terechtkomen op plaatsen waar kinderen, vaak tegen hun wil, een tijdje moeten doorbrengen. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan scholen, kinderkribbes en opvangcentra. In de vaak kille en kindonvriendelijke wachtkamers van dokters en tandartsen en speelzalen van ziekenhuizen moeten kinderen voortaan ongestoord hun angst kunnen delen met een aan hun leeftijd aangepast speelkameraadje.

DAFNA MOR (LITTLE PEOPLE) De meubeltjes moeten vooral terechtkomen op plaatsen waar kinderen, vaak tegen hun wil, een tijdje moeten doorbrengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content