MISTER AMERICA

T he American Chamber of Commerce of Belgium, beter gekend als Amcham Belgium heeft een nieuwe voorzitter. De eer valt, voor een termijn van twee jaar, te beurt aan John D. Largent. “Het kan zijn dat ik mijn ontslag iets eerder aanbied,” zegt de 64-jarige Largent rustig. “Er komt immers zoveel bij kijken. Niet het dagelijkse management, dat is voor de directeur en zijn staf 23 voltijdsen in totaal. Maar protocol, recepties, diners, ontvangen van delegaties…”

Amcham Belgium, een niet te miskennen lobby in ons land met meer dan goede contacten met het ministerie van Financiën en Philippe Maystadt, is met meer dan 1000 leden de grootste Amerikaanse Kamer van Koophandel van Europa. John Largent : “Behalve de vertegenwoordiger van het Amerikaanse zakenleven in België zijn wij ook de Kamer die de contacten met de Europese Unie voor alle andere Amchams in Europa voor haar rekening neemt.” En, voegt hij eraan toe, “wij promoten België actief als investeringslocatie voor Amerikaanse bedrijven.” Dat het hier zeer moeilijk zakendoen is sinds de federalisering ontkent de nieuwe Amcham-voorzitter niet. “Te veel overheid op alle niveaus,” schudt hij zijn grijzend hoofd. “Vooral nieuwkomers raken verward door het naast elkaar bestaan van federale regering, Brusselse hoofdstedelijk-gewestregering, Franse gemeenschapsregering, Vlaamse regering. Het is confuus. Maar het blijft hier aangenaam toeven. De mensen zijn aangenaam tegenover buitenlanders, Brussel ligt centraal in Europa en is een kleine, en daarom zeer leefbare stad. De files vallen mee in vergelijking met andere grootsteden en er is een grote beschikbaarheid van goede huizen.”

Je zou voor minder in dit land blijven. Maar John Largent heeft nog een andere reden om in België te blijven : zijn echtgenote is Belgische. “Toch is dat niet de reden waarom ik hier al zolang vertoef,” lacht Largent. “Mijn werkgever heeft mij hier zolang gehouden.” 28 jaar al. Steeds voor dezelfde firma, Hughes Electronics, maar af en toe in een andere functie. Van ’80 tot ’93 was hij vice-president Europe van Hughes International, in ’93 werd hij vice-president van Hughes Europe tot einde ’94. “Op dat ogenlijk heb ik besloten mijn ontslag te geven om meer vrije tijd te hebben. Ik werk nog steeds voor Hughes, als executive consultant,” aldus John Largent. Hughes Electronics is gegroeid uit Hughes Aircraft, heeft zijn hoofdzetel in Los Angeles ” City Bird is voor ons een goede zaak,” dixit Largent en stelt wereldwijd 85.000 mensen tewerk, waarvan zo’n 3000 in Europa. Tien jaar geleden kocht General Motors de gigant op het gebied van luchtvaart-, defensie- en automobielelektronica. Onlangs werd de defensiepoot, de helft van het bedrijf, verkocht en werden de automobielactiviteiten ondergebracht bij een andere tak van General Motors.

John Largent werd geboren in zuidelijk Illinois en studeerde voor ingenieur aan de Pacific States University in Los Angeles. Hij heeft drie kinderen en houdt van reizen, tennis, zwemmen en wandelen.

JOHN D. LARGENT (AMCHAM BELGIUM) Wij promoten België als investeringslocatie bij de Amerikaanse bedrijven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content