Mismatch op arbeidsmarkt in BE één vd grootste. Jongeren kiezen ‘leuke’ studierichtingen, en klagen achteraf dat ze geen gepaste job vinden

Net voor de scholen de deuren sluiten voor de zomervakantie legt Fa Quix, de algemeen directeur van Fedustria, de vinger nog eens op de wonde met een tweet over het slechte huwelijk tussen het onderwijs en de arbeidsmarkt. De analyse is al meermaals gemaakt, maar hoe kan het probleem aangepakt worden? “Jongeren kunnen zelf iets doen. Ze moeten niet alleen kijken naar wat ze graag doen, maar ook nagaan welke studierichtingen echte toekomstperspectieven bieden”, zegt de topman van de beroepsvereniging van bedrijven uit de textiel-, hout- en meubelindustrie. “De productiebedrijven uit onze sectoren hebben vooral nood aan gemotiveerde mensen met een technische scholing, en dat op alle niveaus.”

Het moeten volgens Quix niet allemaal ingenieurs of ICT’ers zijn, bedrijven hebben duizenden vacatures voor afgestudeerden uit het bso, tso, professionele bachelors, enzovoort. “De industrie zoekt goede operatoren, mensen met affiniteit en feeling voor techniek”, weet Fa Quix. Maar de maakindustrie kreunt onder de crisis, heel wat jobs gaan verloren. Niet meteen een aantrekkelijk vooruitzicht voor jongeren die nu een studiekeuze maken. “Het gaat inderdaad moeilijk in de industrie, maar toch zijn er een pak bedrijven die zich transformeren naar een hoger niveau met nieuwe, goede jobs. We evolueren naar een meer gesofisticeerde industrie met hoogwaardige jobs die kennisintensiever zijn. Onderzoek & ontwikkeling wordt almaar belangrijker. De globalisering zorgt er ook voor dat de productie-industrie werkt met complexere businessmodellen. Heel de waardeketen en het logistieke verhaal worden erin verweven”, stelt Fa Quix.

Het onderwijs kampt volgens de directeur van Fedustria met twee prioritaire problemen: te veel jongeren stromen de secundaire scholen uit zonder diploma en veel leerlingen kiezen voor een algemene aso-richting zonder daarna hogere studies aan te vatten. “Die gasten hebben misschien wel interesse voor techniek, maar ze hebben het niet gestudeerd en zijn zo verloren voor de industrie.” Quix wijst ook op het feit dat bepaalde studierichtingen nu eenmaal niet snel tot een job leiden omdat er geen vraag naar is. “En als men dan geen job vindt, is het nog de fout van de werkgevers ook. Dat is toch de omgekeerde wereld. Bedrijven zitten bijvoorbeeld niet te wachten op ‘pol & soc’ers’. Ik roep de jongeren op hun toekomst niet te hypothekeren en te kiezen voor richtingen die meer kansen bieden op de arbeidsmarkt. En dat zijn vandaag en morgen technische richtingen. Technische mensen zijn zeer gegeerd op de arbeidsmarkt.” In dat verband pleit Quix voor meer sturing via toelatingsproeven bijvoorbeeld. Hoe dwingend kan dat worden? “We zijn er voorzichtig mee, het is een keuze die het onderwijsveld moet maken”, aldus Fa Quix.

In Tweetspraak belicht de redactie een opmerkelijke tweet van de voorbije week.

@DECATKURT

“Ik roep de jongeren op hun toekomst niet te hypothekeren”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content