Miskend Zuid-Europa

De beheerders van het fonds DNCA Invest South European Opportunities zijn optimistisch over de vooruitzichten van de Zuid-Europese economie.

Zuid-Europese aandelen hebben een mooi rendement gehaald, sinds Mario Draghi in de zomer van 2012 beloofde dat hij alles zou doen om de euro te redden. DNCA Invest South European Opportunities is het enige fonds dat in België wordt gecommercialiseerd, waarmee beleggers rechtstreeks kunnen beleggen op de Italiaanse, de Spaanse, de Portugese en de Griekse beurs. De gemiddelde jaarprestatie over de afgelopen drie jaar bedraagt meer dan 15 procent.

Middellandse Zeegebied

Het fonds heette vroeger DNCA Invest Italian Opportunities, maar de portefeuille werd in mei ook opengesteld voor andere grote mediterrane landen. “Dat heeft onze beleggingsstrategie niet veranderd”, zegt Isaac Chebar, die het fonds beheert samen met Lucy Bonmartel. “Het blijft een geconcentreerd fonds met 35 à 45 posities. We kunnen een groot gewicht toekennen aan waarden waarvan we sterk overtuigd zijn. De portefeuille is voor 54 procent belegd in Italië, voor 33 procent in Spanje en voor 7 procent in Portugal.”

De beheerders zijn optimistisch over de vooruitzichten van de Zuid-Europese economieën. Chebar: “Sinds het begin van de crisis is het aandeel van de bouwsector in het Spaanse bruto binnenlands product afgenomen van 22 tot 7 procent. Ook de eenheidskostprijs van arbeid is sterk gedaald. Het land is een bestemming geworden voor grote autogroepen zoals Volkswagen en Renault, die er productie-eenheden openen. Dat zal leiden tot een daling van de werkloosheid en een toename van de binnenlandse consumptie.”

Italië favoriet

Isaac Chebar is vooral enthousiast over Italië. “Het hoge gewicht van dat land is het gevolg van de omschakeling van het fonds. Maar we vinden ook dat de markt de impact van de hervormingen van de regering-Renzi onderschat. Zodra de politieke instellingen hervormd zijn, verwacht ik economische hervormingen.” Belangrijke bedrijven zijn Finmeccanica en ENI, waar nieuwe directies herstructureringsprogramma’s zullen invoeren. “Het energiebedrijf ENI beschikt over mooie activa, maar ze werden slecht beheerd. Het nieuwe management heeft beslist de helft van haar raffinagecapaciteit in Italië te herstructureren. De holding Finmeccanica heeft de verkoop van haar treinactiviteiten aangekondigd.”

“De consumptie in Zuid-Europa blijft nog laag. Het herstel moet dus veeleer verlopen via volumestijgingen, niet via prijsverhogingen. We moeten er ons wel bewust van zijn dat de winstmarges van veel bedrijven nooit meer het niveau van voor de crisis zullen halen.”

De voorkeur van de beheerders gaat naar cyclische waarden, naar bedrijven in herstructurering en naar ondernemingen die profiteren van het herstel van de binnenlandse vraag. De financiële sector is het sterkst vertegenwoordigd in de portefeuille (40 %), met bedrijven als Unicredit, Santander, BBVA, Intesa Sanpaolo, Mediabanca en Banco Popolare. De banken moeten volgens de beheerders kunnen profiteren van een stijging van het aantal leningen, na de stresstests van eind dit jaar.

DNCA Invest South European Opportunities

Isin-code: LU0284395802

FRÉDÉRIC DINEUR

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content