Minder musicals, maar betere

Met ‘Romeo en Julia’ begon Music Hall aan zijn najaarsoffensief. Vlaanderens bekendste musicalproducent onderhandelt ondertussen over het uitbesteden van de ticketverkoop.

Eind oktober vorig jaar was het feest voor Geert Allaert. Hij opende toen in Gent de gerestaureerde concertzaal Capitole. Het rommelde nochtans in en rond de cultuuronderneming.

Intussen ziet het plaatje er heel wat beter uit. De groep rond Allaert is actief op vier terreinen: het maken van eigen producties via Music Hall NV en Opera Hall, het uitbaten van infrastructuur voor externe producties via de vennootschappen Capitole, Antwerps Muziektheater en Vorst Nationaal, dienstverlening via het hostessebureau Side by Side en de verkoop van tickets via de licentievennootschap Connecticket en de operationele NV Ticket Club.

In 2001 toonden verschillende bedrijfjes rond Geert Allaert nog rode cijfers. De kentering is volgens de ondernemer volop aan de gang. Voor dit jaar verwacht hij op groepsniveau een positieve cashflow van 1,7 miljoen euro. In 2001 was die tendens al zichtbaar met een cashflow van 1 miljoen euro. In 2000 was die nog ruim 1,9 miljoen euro negatief.

“Dat was het gevolg van de vroegtijdige stopzetting van Phantom of the Opera,” weet Allaert. “Die musical had moeten lopen tot in het voorjaar van 2001. Daardoor verloren we zeven maanden inkomsten. We hadden ook geen productie om dat inkomensverlies op te vangen. Onze omzet daalt en stijgt afhankelijk van het aantal producties. Daarom kijken we nu vooral naar de exploitatiemarge. En die is fors verbeterd.”

Allaert is ervan overtuigd dat de moeilijke jaren voorbij zijn. Hij ontvouwt daarom dezer dagen ook een nieuwe strategie: minder producties, maar betere. Music Hall spreidt nu bovendien het risico van musical- en operaproducties over de uitbating van zijn patrimonium in Antwerpen, Brussel en Gent. “In die logica beschouwen we de ticketverkoop van Ticket Club niet langer als een kernactiviteit,” vertelt de bedrijfsleider. “We onderhandelen nu over het uitbesteden van die activiteit.”

Wie er aan de onderhandelingstafel zit, wil Allaert voorlopig niet kwijt.

R.B.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content