Milieubewuste kiekjes

Het fotolab Asap Photographic Services was een van de vier genomineerden voor de prijs ‘Meest energiebewuste onderneming’. Het haalde de prijs niet, al had het beslist het meest eigenzinnige project.

Toen Asap Photographic Services in 2001 investeerde in een volledig nieuw gebouw aan de Boomsesteenweg te Antwerpen, werd er meteen een plan getekend dat ook rekening hield met energiebesparing. Het fotolab verbruikt elke dag 2700 liter warm water. De opwarming gebeurt door 10 vierkante meter zonnecollectoren die gekoppeld zijn aan een voorraadvat van 500 liter, waarin het water op een temperatuur van 38 °C gebracht wordt. Na gebruik wordt het water afgekoeld met een warmtewisselaar en op het dak gepompt, waar planten de scheikundige reststoffen eruit halen.

“De jongste tests wijzen uit dat het zilvergehalte zelfs niet meer meetbaar is,” zegt Charles Van der Heyden, zaakvoerder en oprichter van Asap. “Ik schat de extra investeringskosten op 25.000 euro, maar mijn energiefactuur is een stuk lager dan vroeger. Over een paar jaar heb ik mijn investering terugverdiend.”

De waterzuiverende planten werden aangeplant door Seghers Eco Plant uit Sint-Niklaas. Dat bedrijf leert planten water te zuiveren door ze gedurende drie jaar stelselmatig aan een toenemende vervuiling bloot te stellen. Twee derde van de planten haalt het einde van het programma niet, maar de resterende planten zijn efficiënte waterzuiveraars.

Voor de verwerking van zijn chemisch afval werkt Asap samen met het Nederlandse bedrijf Edelchemie-Panheel. Alle materialen komen in een grote oven die een temperatuur van 1200 °C bereikt. De aslaag wordt samen met afvaloliën opnieuw verbrand tot er alleen het chemisch neutrale oxydiaan overblijft, een stof die gebruikt kan worden als alternatief voor zand bij zandstralen.

Asap Photographic Services, dat in 2002 nog een omzet haalde van 639.317 euro, heeft een paar beroerde jaren achter de rug. In 2001 werd er een gat geslagen in het eigen vermogen (15.027 euro) dat nog steeds niet is gedicht. “Het milieuproject heeft me geholpen om door die moeilijke tijd heen te bijten,” zegt Charles Van der Heyden. “We maken nu weer een fatsoenlijke winst.” Externe hulp in de vorm van vers kapitaal wijst hij af. “Als je alleen het kanaal overzwemt, hoef je geen touw op honderd meter van de kust.”

Wouter De Broeck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content