MIJNHEER CONTROLE

Jan Herremans beleefde op 2 mei 1996 opnieuw een beetje zijn “eerste schooldag”. Na een carrière van twintig jaar bij het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) stapte hij nu door de grote poort van het Controle Comité voor de Elektriciteit en het Gas : Herremans wordt er secretaris-generaal. In die functie volgt hij “boegbeeld” André Hons op, de man die twee decennia lang de honneurs waarnam. Hons en Herremans kennen elkaar, maar hebben de aflossing van de wacht niet zij-aan-zij georganiseerd. “Hons heeft mij wel geïntroduceerd in de organisatie en bij de belangrijkste tenoren van de sector,” zegt Jan Herremans. Hij, de bekwame en integere economist van “goeden huize”, was zowat de enige figuur waarin alle partijen van het Controle Comité zich konden vinden. Op 2 april zette minister Elio Di Rupo in een schrijven aan Willy Peirens, de huidige voorzitter van het Controle Comité, het licht definitief op groen.

Op het bureau van Herremans liggen een aantal prioritaire dossiers, zoals de politiek rond REG (Rationeel Energie Gebruik) en de tariferingsprogramma’s. “Toch denk ik dat mijn hoofdaandacht in de komende jaren zal gaan naar de implementatie op het terrein van de Europese liberaliseringspolitiek,” zegt de nieuwe administratieve voorman van het Controle Comité. En dan, meteen relativerend : “Voor zover men er daar aan uit geraakt natuurlijk. De echte liberalisering van de Europese energiemarkt laat al jaren op zich wachten.”

Jan Herremans kan op het Controle Comité terugvallen op een vaste staf van negen medewerkers. De ietwat boude bewering als zou het Controle Comité te zeer “gehuwd” zijn met de “gecontroleerde partijen” ofte de energieproducenten ( Electrabel, SPE, Distrigas), legt Herremans naast zich neer. “Het VBO en de vakbonden komen hier niet zomaar opdraven,” zegt Herremans. “Ze hebben zich al altijd kritisch opgesteld.” Toch ontkent Jan Herremans niet dat het “huispersoneel” van het Controle Comité, inclusief de secretaris-generaal, voor zijn loon indirect afhankelijk is van diezelfde producenten, die de loonmassa (en nog veel meer) financieren. “Maar ik sta niet rechtstreeks op de payroll van Electrabel,” zet Jan Herremans de puntjes op de “i”.

Nu Jan Herremans aan een tweede leven begint, kijkt hij met algehele voldoening terug op zijn periode bij het VBO. Herremans, die licentiaat in de economie is (KU-Leuven, 1974), was twee decennia lang de “studax” van dienst op het VBO. Op de studiedienst van de werkgeversorganisatie doorliep hij alle trappen, tot en met die van directeur. “Als ik op het Controle Comité evenveel voldoening mag vinden als op het VBO, dan zal ik zéér gelukkig zijn,” zegt hij. Gelukkig zijn : dat is hij ook thuis, bij zijn vrouw en drie kinderen. “Vader Jan” heeft van knutselwerk in huis zijn favoriete tijdverdrijf gemaakt. Loodgieters, elektriciens of bouwvakkers hebben ze ten huize Herremans al lang niet meer van doen.

JAN HERREMANS (CONTROLE COMITE) Studax en selfmade man.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content