MIE KATOEN KIEST VOOR BIO

De vraag naar biokatoen piekt, maar het aanbod daalt. De sleutel ligt in India.

Wat is biokatoen?

Biologisch katoen is gegarandeerd geproduceerd zonder kunstmest en zonder giftige of niet-afbreekbare pesticiden, wat goed is voor de mens en zijn omgeving. Zeker voor het water, waar enorme hoeveelheden van nodig zijn om katoen te telen. Bij conventioneel katoen leidt dat tot 20 procent ‘grijs’ of licht verontreinigd water. Biokatoen moet ook worden geproduceerd uit niet-genetisch gemanipuleerd zaad.

Het aanbod krimpt…

Wereldwijd daalde de productie van biologisch katoen met 37 procent in 2010-2011 en met 8 procent in 2011-2012. Dat heeft onder meer te maken met de volatiliteit van de katoenmarkt. In 2010 werd voor biokatoen soms amper meer betaald dan voor gewoon katoen. Niet bemoedigend voor een boer die biokatoen produceert of ermee wil beginnen. Bovendien kan de overschakeling en het verkrijgen van het label drie jaar duren. Ook de zoektocht naar niet-genetisch gemanipuleerde zaden verloopt niet altijd van een leien dakje: de helft van het katoen wordt tegenwoordig geproduceerd uit ggo’s.

… en de vraag piekt

Biokatoen is identiek aan gewoon katoen, maar heeft een veel kleinere impact op het milieu. Geen wonder dat de grote textielmerken massaal voor biokatoen kiezen. Koploper C&A gaat partnerships aan met producenten en helpt niet-genetisch gemanipuleerde zaden te vinden. Uiteraard stelt het zo zijn bevoorrading veilig. Tegelijk geeft het een signaal aan de producenten, door hun een verzekerde afzet en een stabiele markt te beloven.

India

Achttien landen telen biokatoen, en de helft ziet zijn productie stijgen sinds 2011. Wereldwijd komt driekwart van de productie uit India. Turkije — waar de integrale productie gegarandeerd niet-genetisch veranderd is — en China vervolledigen de top drie. In alle betrokken landen is water schaars en waterbeheer dus van cruciaal belang. In 2011 halveerde de productie van biokatoen in India. Meer dan 90 procent van de katoenzaden in India is genetisch gemodificeerd. Zaad voor de biologische teelt is er amper te vinden.

Tracering

India verplichtte in 2011 het gebruik van het onlinetraceringssysteem Tracenet. Dat gaf aankopers meer vertrouwen, maar ontmoedigde sommige producenten om de stap naar biokatoen te wagen. Door het aantal tussenpersonen en de kosten voor de certificering blijft het ook moeilijk te voorspellen welke prijs een producent voor zijn katoen zal krijgen. Vooral omdat India een van de landen is waar het prijsverschil tussen biokatoen en gewoon katoen kleiner wordt. Toch is er hoop, nu fabrikanten en producenten de handen in elkaar slaan om de bevoorrading te garanderen.

SIBYLLE GREINDL

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content