MIDDEN-OOSTEN EN AFRIKA

Algerije

Groei bbp: 4,0 %

Bbp: 182 miljard (ppp: 335 miljard)

Inflatie: 3,9 %

Bevolking: 37,1 miljoen

Bbp per hoofd: 4910 (ppp: 9020)

Algerije grenst aan twee landen waarvan de regimes aan de kant gezet werden tijdens de Arabische Lente. De leiders van het land proberen te vermijden dat hen hetzelfde overkomt. President Abdelaziz Bouteflika, die al drie termijnen aan de macht is, heeft al toegevingen gedaan en er staan er nog meer op het getouw, maar geen die de militaire elite kunnen bedreigen. De parlementsverkiezingen in 2012 geven wel enkele partijpolitieke verschuivingen te zien, maar dan enkel in het raam van de strijd om de opvolging van Bouteflika wanneer zijn ambtstermijn ten einde loopt in 2014.

IN DE GATEN HOUDEN

‘allo ‘allo. In 2012 wordt in heel het land de derde generatie van gsm-netwerken ingevoerd nadat de regering in 2011 de licenties heeft geveild.

Egypte

Groei bbp: 2,9 %

Bbp: 290 miljard (ppp: 538 miljard)

Inflatie: 11,0 %

Bevolking: 87,7 miljoen

Bbp per hoofd: 3300 (ppp: 6130)

In een jaar waarin beloften moeten waargemaakt worden, moet het leger macht afstaan, moet de grondwettelijke vergadering een alomvattend handvest opstellen en moet een nieuw team de economie weer in evenwicht brengen. De economische liberalisering wordt beschouwd als een in opspraak gebracht overblijfsel van het vorige regime en de staatsinterventie kan toenemen. De revolutie was slecht voor de groei: de economie opnieuw opstarten wordt de topprioriteit voor 2012. De expansie bedraagt waarschijnlijk 3 procent.

Ethiopië

Groei bbp: 8,0 %

Bbp: 30 miljard (101 miljard)

Inflatie: 12,5 %

Bevolking: 76,2 miljoen

Bbp per hoofd: 390 (ppp: 1320)

Premier Meles Zenawi leidt een coalitieregering die over een wetgevend monopolie beschikt. Hij tracht zijn greep te verstevigen tegen de verkiezingen van 2015. Het buitenlandse beleid blijft netelig wegens het grensconflict met Eritrea, de interventie in Somalië, de waterafspraken met Egypte en de pogingen om de vrede te bewaren tussen het pas opgerichte Zuid-Soedan en het land waar het zich van afscheidde. De autoriteiten krijgen het moeilijk om de inflatie in bedwang te houden.

Irak

Groei bbp: 10,9 %

Bbp: 112 miljard (ppp: 159 miljard)

Inflatie: 6,1 %

Bevolking: 32,8 miljoen

Bbp per hoofd: 3410 (ppp: 4.850)

Door de veiligheid te verbeteren, wordt de heilzame cyclus van toenemende buitenlandse investeringen (in olie en infrastructuur) aangezwengeld. Daardoor verhogen de inkomens en de binnenlandse vraag en nemen de bestedingen in de kleinhandel en de dienstensector toe. De regering van nationale eenheid van Nuri al-Maliki is zwak en verdeeld. Ze kan een aantal leden verliezen aan de oppositie, maar blijft aan de macht. De Amerikanen houden een voet tussen de deur als al-Maliki erom vraagt. De economische vooruitgang is traag, maar de opleving houdt de groei op een zeer hoog niveau.

Iran

Groei bbp: 2,2 %

Bbp: 540 (ppp: 976 miljard)

Inflatie: 16,5 %

Bevolking: 76,8 miljoen

Bbp per hoofd: 7.040 (ppp: 12.720)

Tegenstanders van president Mahmoud Ahmadinejad maken gebruik van de parlementsverkiezingen in 2012 om meer bevoegdheden te eisen voor het wetgevende lichaam. Intussen worden steeds meer voorbereidingen getroffen om hem na de presidentsverkiezingen van 2013 te vervangen. Ayatollah Ali Khameini, de opperste leider, blijft zijn onhandelbare president terzijde staan, zwaar ten koste van zijn eigen autoriteit. De internationale sancties, de versplinterde regering en de bemoeizucht van de clerus rijden de economie in de wielen.

IN DE GATEN HOUDEN

Iraanse revolte. Officieel protest wordt streng beperkt door het regime, maar een volksopstand geïnspireerd op de Arabische Lente behoort onmiskenbaar tot de mogelijkheden.

Israël

Groei bbp: 3,0 %

Bbp: 249 miljard (ppp: 245 miljard)

Inflatie: 2,1 %

Bevolking: 7,9 miljoen

Bbp per hoofd: 31.520 (ppp: 31.010)

De protesten over een aantal binnenlandse kwesties en de transformatie van het Arabische ommeland verhogen het gevoel van belegering in de regering van Benyamin Netanyahu. Verkiezingen vóór het einde van de regeerperiode in 2013 zijn waarschijnlijk. Het misnoegen van de kiezers doet het economische beleid verwateren, maar toch vormt het Arabische activisme een grotere bedreiging voor meer diepgaande veranderingen. Daardoor wordt het netwerk van loyauteit dat de broze veiligheid van het land garandeert heen en weer geschud. Vooral de strategische banden met Turkije en Egypte worden bedreigd.

IN DE GATEN HOUDEN

De wereld in het klein. Specialisten van het piepkleine komen in maart samen in Tel Aviv voor de Derde Internationale Nanotechno-logieconferentie.

Libië

Groei bbp: 13,6 %

Bbp: 66 miljard (ppp: 105 miljard)

Inflatie: 5,2 %

Bevolking: 6,0 miljoen

Bbp per hoofd: 10.940 (ppp: 17.370)

De inspanningen om orde te scheppen in het post-Khadaffi-tijdperk bepalen nog jaren het klimaat. De Nationale Overgangsraad komt waarschijnlijk zijn belofte na om een verkozen regering op poten te zetten, maar dat verloopt niet rimpelloos. Veel hangt af van de wijze waarop de regionale, sectaire en ideologische eisen van de vele vaders van de revolutie met elkaar verzoend worden. De economie recupereert de helft van de 25 procent output die ze in 2011 tijdens het oproer verloor.

Marokko

Groei bbp: 3,2 %

Bbp: 101 miljard (ppp: 168 miljard)

Inflatie: 1,8 %

Bevolking: 33,1 miljoen

Bbp per hoofd: 3050 (ppp: 5070)

Koning Mohammed VI snoeide de lokale uitlopers van de Arabische Lente weg met edelmoedigheid en een gematigde politieke hervorming. Hoewel het protest aanhoudt, is zijn positie veilig. De status-quo wordt verzekerd door investeringen in plattelandsinfrastructuur, huisvesting voor de armen en een verbetering van de gezondheidzorg en het onderwijs. Het terugvloeiende kapitaal wordt beperkt door de economische vertraging in Europa en dat wordt verrekend met de overheidsuitgaven, wat de economie remt.

Nigeria

Groei bbp: 6,6 %

Bbp: 248 miljard (ppp: 349 miljard)

Inflatie: 10,1 %

Bevolking: 158,1 miljoen

Bbp per hoofd: 1570 (ppp: 2210)

De verkiezing van de zuiderling Goodluck Jonathan tot president in 2011 heeft de volgelingen van zijn noordelijke voorganger ontstemd. Jonathan en zijn partij hebben de storm doorstaan, maar ze moeten nu de critici sussen, een einde maken aan de eeuwige sociale onrust en tegelijk een ambitieus hervormingsprogramma in de energie- en drijfkrachtsector doordrukken.

Saudi-Arabië

Groei bbp: 5,3 %

Bbp: 584 miljard (ppp: 726 miljard)

Inflatie: 4,3 %

Bevolking: 28,9 miljoen

Bbp per hoofd: 20.220 (ppp: 25.130)

De golven van de Arabische Lente hebben de Saudische kusten nauwelijks bereikt. Ouderdom en zwakke gezondheid blijven de drijvende krachten achter elke verandering. De koning nadert de 90 en zijn potentiële opvolgers zijn eveneens bejaard en niet minder conservatief. De economie haalt baat uit de beslissing m meer olie naar boven te halen. De kapitaalinvesteringen en de sociale uitgaven blijven sterk toenemen.

IN DE GATEN HOUDEN

De liefde voor het steentje. Joaillerie Saudi Arabia 2012 lokt de makers en liefhebbers van blingbling in mei naar Riaad voor een tentoonstelling van ‘s werelds meest verfijnde juweelkunst.

Zuid-Afrika

Groei bbp: 3,6 %

Bbp: 418 miljard (ppp: 582 miljard)

Inflatie: 5,2 %

Bevolking: 48,8 miljoen

Bbp per hoofd: 8460 (ppp: 11.920)

Halverwege zijn vijfjarige ambtstermijn wordt president Jacob Zuma geconfronteerd met toenemende spanning tussen en in de drie partijen van zijn coalitie. De weerstand tegen zijn marktvriendelijk platform vanwege zijn links denkende bondgenoten dreigt te leiden tot ontwrichtende stakingen. De kritiek komt ook van zijn eigen African National Congress, maar zonder een duidelijke uitdager verliest hij zijn job niet.

BRON: ECONOMIST INTELLIGENCE UNIT LONDON@EIU.COM

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content