MICHEL KAYEMBE-KABANGA

De “nieuwe Afrikanen” of de “Afrikaanse Renaissance” zijn slogans die het Afropessimisme maar met weinig overtuiging kunnen verdringen. Ook de 28-jarige Michel Kayembe-Kabanga, marketing consulent bij het Brusselse filiaal van het Franse SVP Business Consulting, beseft dat. Toch aanvaardde hij het voorzitterschap van de vzw North & South Partners. “Europa heeft een generatie universitairen uit diverse landen van Afrika, twintigers en dertigers, die in afwachting van een mogelijke terugkeer, niet bij de pakken blijven zitten. Ze werken voor Europese of Amerikaanse ondernemingen, kennen elkaar en onderhouden contacten met het thuisfront – waar terloops gezegd niet overal oorlogsellende heerst of kommer en kwel. North & South Partners is een ontmoetingsforum, van waaruit we initiatieven nemen om economische ontwikkelingen en investeringen in Afrika te stimuleren en te begeleiden. We zijn geen betrokken partij, we doen aan netwerking en brengen westerse ondernemers met investeringsplannen in contact met door ons gescreende organisaties op het terrein,” zegt Kayembe.

Dat gebeurde onder meer voor de Zweedse drankenproducent Aqua Terrena en Creatud uit Mons voor een project in Mozambique. Voor West-Afrika is Raceco (Réseau africain de communication économique) in Dakar een contactpunt, voor zuidelijk Afrika (Sadec-landen) Whitehouse & Partners Associates in Johannesburg.

De vzw telt momenteel een dertigtal leden, hoofdzakelijk jonge Afrikanen in Brussel en Parijs, actief bij plaatselijke of multinationale ondernemingen. Maar ook een Togolees bij Bloomberg in New York en een Congolees bij Hong Kong Shanghai Corporation in Coventry zijn lid van de vereniging. North & South Partners werd door EMDS-International Employers Recruiting for Africa in Londen ingeschakeld om geschikte kandidaten te zoeken voor het African Managers Forum (mede gesponsord door The Economist), dat van 14 tot 16 april 1999 plaatsvindt in Londen. North & South Partners steekt immers zijn voelhorens uit naar universiteiten waar de vereniging economische studieopdrachten over Afrika en hun auteurs opspoort. Op die manier kunnen jonge afgestudeerden soms in aanmerking komen voor een job in Afrika.

Michel Kayembe werd in 1996 zelf door EMDS geselecteerd, net nadat hij begonnen was bij SVP. De meertalige Congolees, vlot in Engels, Frans en Spaans, kwam op zijn elfde naar België. Zijn vader was zelfstandig bouwondernemer en liet zijn uitgebreide kroost studeren in ons land. Toen die overleed, keerde Michel terug naar Katanga, maakte zijn humaniora af aan de Ecole française te Lubumbashi en haalde zijn baccalauréat in Nantes, Bretagne. In 1990 trok hij naar het Fucam (Facultés universitaires catholiques de Mons), waar hij afstudeerde als handelsingenieur. “Mozambique dat jarenlang door een wrede oorlog werd verscheurd, is thans de grootste aantrekkingspool voor buitenlandse investeringen in Afrika. Ook in Congo zal het tij keren.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content