Mevrouw ‘Comeback’

Voor wie er nog aan twijfelde: Florence Descampe is wel degelijk terug.

Twee weken geleden nam Florence Descampe met een team van de GC de Rigenée deel aan de Pro Am van de Noordzee. Ze was best te spreken over haar prestatie: “Af en toe bega ik nog een stommiteit, maar dat hoort erbij. Voorlopig is het nog wat aftasten.”

Hoort dat er echt bij? Florence was in de jaren negentig een van de beste Belgische profspeelsters. Ze maakte zelfs deel uit van het team dat in 1992 de Solheim Cup (de vrouwelijke variant van de Ryder Cup) won. Nu, zeven jaar na haar afscheid van de professionele golfsport, is ze 34 en besliste ze opnieuw toernooien te gaan spelen. “Mijn enige echte probleem is dat ik te weinig geduld heb. Ik wil te veel en te snel,” lacht ze. En waarom eigenlijk, deze comeback? “Ach, dat is een lang verhaal.”

Florence Descampe heeft nu twee kinderen. Een meisje van zes en een jongen van drie. Maar een poos geleden besefte ze dat er iets ontbrak in haar leven. “Ik dacht eigenlijk niet dat ik de golfsport miste, want ik was er precies mee gekapt omdat het me niet meer boeide. Maar toen ik er iets langer over nadacht, besefte ik dat ik eigenlijk altijd verliefd ben gebleven op de golfsport. Mijn enige probleem, zeven jaar geleden, was dat ik niet meer presteerde. Dat drong helemaal tot me door tijdens een verplaatsing naar de Verenigde Staten. Neen, mijn echtgenoot vroeg me nooit om ermee te stoppen. Ik stopte omdat ik geen resultaten meer neerzette, zelfs een beetje omdat ik bang was om op de baan te komen. Ik diende altijd kaarten van 78 in, en daar werd ik dus dol van.”

Nu, na een paar maanden trainen, slaat Florence al 73 en is ze 79ste in de Europese Tour. “Ik weet dat ik opnieuw mijn allerbeste niveau kan halen, maar ik moet nog wat meer geduld leren hebben. Ik zou nu al een toernooi willen winnen, maar ik besef dat ik niet te hard van stapel mag lopen. Eerst het Europese seizoen afsluiten in de topnegentig om mijn kaart binnen te halen. Ja, ik droom er al stiekem van dat ik opnieuw in de States kan gaan spelen, met de besten.”

Florence houdt inderdaad niet van half werk. Ze heeft een nieuwe coach, de Franse teaching-pro Jean-Christian Lassagne (die in de Challenge Tour speelde), en ze nam al contact op met David Leadbetter, de Zuid-Afrikaanse goeroe bij wie ze op haar negentiende de juiste swing aanleerde.

“Jean-Christian brengt me veel bij. Ik voel me goed in de golfschool van Biarritz. Om nu nog een stap verder te zetten, reizen we binnenkort naar David, de man die me alles heeft geleerd. Jean-Christian heeft al aan mijn grip gesleuteld en aan mijn positie. En nu zal David Leadbetter het allemaal perfectioneren.”

John Baete

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content