Met zijn allen in het rijtje

Wie een netwerk heeft en maar één modem naar het Net, kan i-Share gebruiken om die ene modem onder zijn medewerkers te delen. Het prestatieverlies valt best mee.

Een printer delen we allemaal, dat was één van de redenen om een netwerk te hebben. Maar met de opkomst van Internet is het ook perfect mogelijk om een modem te delen.

Wanneer we bestanden versturen via een modem, zorgt het Internet Protocol ervoor dat deze in kleine pakketjes worden gehakt en bij de ontvanger weer aan elkaar gekleefd. De volgorde waarop die bestanden worden doorgezonden of ontvangen, heeft geen belang. Ieder pakketje krijgt een uniek nummer dat duidelijk maakt op welke plaats het thuishoort. Dit maakt dat u eigenlijk verschillende sessies kunt openen zonder kans te lopen dat die gegevens met elkaar gaan verwisselen. U kan bijvoorbeeld al surfend verschillende sites via verschillende vensters tegelijk ondervragen zonder daarbij meer problemen te ondervinden dan dat de doorvoersnelheid per sessie gevoelig daalt.

Dit is in theorie wat i-Share van Artisoft doet om u te helpen met verschillende medewerkers tegenlijk één modem te gebruiken. Het zorgt ervoor dat, net zoals bij een printer, de verschillende opdrachten in een rij worden geplaatst. In tegenstelling tot een printer, die maar één taak tegelijkertijd aankan, stuurt de modem echter kleine pakketten door zodat iedere sessie zijn deel van de beschikbare bandbreedte krijgt. Het nadeel is dat de doorvoersnelheid terugvalt, en des te meer naarmate er meer gebruikers verbonden zijn.

SNELHEID.

Nu is deze terugval niet zo rampzalig als sommigen wel eens beweren. Het is niet omdat tien gebruikers met Internet zijn verbonden dat de doorvoersnelheid met een factor tien verkleint. Niet iedereen is met dezelfde bewerking bezig. Terwijl sommigen surfen, zullen anderen e-mail versturen of bestanden downloaden. Wanneer iemand een pagina leest, ligt zijn verbinding in wezen stil. De vrijgekomen bandbreedte kan worden ingenomen door andere sessies. Het komt erop neer dat die tien gebruikers zelden op hetzelfde ogenblik gegevens naar hun computer halen, waardoor de snelheid wel aanmerkelijk lager ligt, maar de meeste toepassingen toch redelijk vlot kunnen verlopen.

Het programma zelf bestaat eigenlijk uit twee onderdelen. Enerzijds is er de client op de pc’s, anderzijds is er de server die u moet installeren op de computer waaraan de modem hangt. U geeft zelf aan welke versie u op welke computer wilt installeren. Het enige moment waarop de installatie verwarring kan scheppen, is het ogenblik waarop u moet aangeven welk soort netwerk u gebruikt. Onder Windows 9x kiest u het best voor Netbui. Zorg er wel voor dat u dezelfde verbindingsmethode voor alle pc’s gebruikt, anders krijgt u problemen.

i-Share is als sharewareversie beschikbaar op de site van Artisoft en kan gedurende anderhalve maand met drie gebruikers worden getest. Daarna kunt u kiezen voor drie licentiemogelijkheden. De versie bestaat namelijk voor 3, 10 en 32 gebruikers en kost respectievelijk 129, 219 en 349 dollar. Dit schommelt dus tussen 5000 tot 13.000 frank voor een programma dat zowel toe te passen is onder Windows NT, als onder Windows 9x en Windows voor Workgroups.

SCHOOL.

Zelf hebben we de test gedaan met 32 pc’s, waarvan er gewoonlijk vijftien computers in gebruik waren. De omgeving was een school waar ‘s avonds volwassenen les kwamen volgen en overdag tieners de boel probeerden plat te leggen. De modem was een bescheiden 33,6 kbps model, maar toch kon de klas er – alle verhoudingen in acht genomen – mee op Internet.

Het programma werkt over het algemeen probleemloos, maar wie nog de release van Windows 95 heeft, moet een nieuwe “Dcom” installeren. Dit programma, dat u gratis van Internet kunt halen, heeft u nodig voor een juiste communicatie. Voorts bleek i-Share kieskeurig te zijn voor zijn gastheren. Bij aan aantal machines die we als “eerder onstabiel” durven omschrijven (doe-het-zelvers weten wat we bedoelen) had i-Share de neiging het hele systeem te blokkeren. Let in zulke gevallen op met een de-installatie, want er verdwijnen bestanden die u achteraf weer nodig hebt om Internet te gebruiken. Op de machines waar alles na de eerste installatie vlekkeloos liep, ondervonden we ook naderhand geen problemen meer.

i-Share 3.0: http://www.artisoft.com

Dcom-update: http://www.microsoft.com/com/dcom.asp

PDH

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content