MET RESPECT

Hilde Burie begint op 1 mei als executive vice president human resources bij Sabena, waar de aanslepende sociale conflicten en de gespannen relatie tussen directie en werknemers eerder dit jaar leidden tot het ontslag van Sabena-voorzitter Pierre Godfroid en het overnemen van de dagelijkse leiding door de Zwitser Paul Reutlinger. Burie krijgt dus de handen vol. “Mijn uitgangspunt is dat het moet lukken,” commentarieert de 48-jarige Burie optimistisch. “Ik wil mij over de situatie bij Sabena niet uitspreken. Je kent een bedrijf, de partijen, de gevoeligheden pas als je er daadwerkelijk aanwezig bent. Maar gedurende mijn hele loopbaan heb ik gewerkt met vakbonden en nog nooit is gebleken dat er géén overeenkomst tot stand kon komen.”

Nochthans heeft Hilde Burie tijdens haar carrière bij Philips een paar zware dossiers behandeld, zoals de sluiting van de hifi-fabriek in Leuven met de afvloeiing van bijna duizend man. In de Philips-vestiging in de stad van de Pietermannen was Hilde Burie overigens de eerste vrouwelijke personeelsdirecteur.

Het recept voor haar welslagen ? “Je moet bij elke onderhandeling, of het nu een individuele dan wel een collectieve onderhandeling betreft, uitgaan van het principe dat de andere partij een standpunt heeft waarvoor je respect moet opbrengen. Zo kan je in wederzijds vertrouwen en overleg tot een oplossing komen.”

Hilde Burie werd geboren in Hasselt, in ’48, en studeerde rechten en notariaat aan de KU-Leuven. In ’70 treedt ze in dienst bij Philips, op de centrale zetel in Brussel, op de directie personeel en administratie. In ’82 wordt ze onderdirecteur en een jaar later wordt ze bevorderd tot personeelsdirecteur bij Philips Industrie in Leuven. In ’90 is het tijd voor een volgende stap en gaat ze aan de slag, weer in Brussel, als human resources manager van de verscheidene commerciële maatschappijen van Philips in België en Luxemburg. In ’92 verandert het scenario opnieuw. Als personeelsdirecteur van Philips Industrial Activities in Brugge, waar Philips televisies maakt, drukt de rustige, doch vastberaden Hilde Burie haar stempel op de uitvoering van het Centurion-plan : het verlies van tewerkstellingsplaatsen weet ze op te vangen via vrijwillig vertrek, voornamelijk dank zij de voor haar standaard geworden overlegcommunicatie. Sinds begin dit jaar is mevrouw Burie, geboren Witters, personeelsdirecteur bij Philips Lighting in Turnhout. Dit maakt alles samen 25 jaar trouwe dienst bij Philips. Waarom nu de overstap naar Sabena ? Hilde Burie : “Het is met pijn in het hart dat ik bij Philips wegga, een kwarteeuw is toch niet niets. Anderzijds zie ik de job bij Sabena als een hele uitdaging. Iedereen heeft wellicht een paar bedrijven die hij/zij bewust of onbewust volgt en waarvan hij/zij denkt daar iets te kunnen bereiken. Zo denk ik in de human resources-functie bij Sabena de vertrouwensrelatie tussen de directie en de werknemers te kunnen herstellen.”

Hilde Burie woont in Leuven en is gebuwd met Luc Burie, een West-Vlaming, administratief secretaris van de faculteit letteren van de KU-Leuven. Dochter Gudrun studeert rechten met het Erasmus-programma in Londen, zoon Wouter studeert psychologie aan de KU-Leuven.

HILDE BURIE (PERSONEELSDIRECTEUR SABENA) Respect voor het standpunt van de anderen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content