“Met plezier de grootste van de kleintjes”

Lieven Desmet Lieven Desmet is redacteur bij Trends.

Na een familiale twist is Piet Weltjens sinds vorige maand eigenaar van Multi-Fix. De Genkse producent van zelfklevende foliën voelt zich goed als outsider.

M ulti-Fix is een familiebedrijf van de tweede generatie dat zelfklevende foliën produceert. Aanvankelijk begon het voorzichtig met decoratiefolie en boekfolie, die onder de naam Multi-Fix worden gecommercialiseerd. In de jaren negentig begon de onderneming echter ook grafische plotterfolies te maken voor de publiciteitsmarkt. De kapitaalintensieve koerswending bleek een schot in de roos: in 1995 mocht het bedrijf de Oscar voor de Export in ontvangst nemen op het paleis van Laken.

De voorbije twee jaar werd andermaal fors geïnvesteerd in een machinepark. Vreemd genoeg liep het net daar mis met de familiale aandeelhouders, wat leidde tot een heuse bestuurscrisis. Kort samengevat hadden de zussen van gedelegeerd bestuurder en meerderheidsaandeelhouder Piet Weltjens geen goed oog in de innovatieve en geldverslindende strategie van hun broer. Het kwam tot een gerechtelijk conflict en even zelfs tot een staking bij het personeel. Maar vandaag is de rust teruggekeerd bij Multi-Fix. Althans op bestuurlijk niveau. “De orders stromen binnen,” claimt Piet Weltjens (41). Door de verplichte overname van de resterende 52 % van de aandelen is Weltjens dan wel volledig eigenaar, het financiële luik van de transactie is nog niet rond. Mogelijk komen er externe aandeelhouders in het bedrijf, maar daarover wil Weltjens vooralsnog niets kwijt.

Over zijn bedrijf des te meer. In 1949 richtte zijn vader in Genk de NV Yves Weltjens op, een groothandel in leren riemen en PVC-buizen. “De onderneming groeide geleidelijk uit tot een speciaalzaak in PVC-artikelen voor binnenhuisdecoratie, en er ging steeds meer zelfklevend PVC over de toonbank,” vertelt Weltjens. Vanaf 1968 begonnen ze met de productie van folies. De rest van het verhaal kent u. “Vandaag exporteren we naar meer dan 70 landen in Europa en het Verre Oosten, en naar Australië en de Verenigde Staten.” In 2002 realiseerde Multi-Fix met 65 medewerkers naar eigen zeggen een omzet van 15 miljoen euro. Voor dit jaar verwacht het daar nog eens 2 miljoen euro bij te doen. Weltjens: “In Europa heb je een drietal multinationals die in dezelfde branche actief zijn. Daarna volgt een peloton kleintjes en ik noem me graag de grootste van die kleintjes.”

Lieven Desmet

Limburgs familiebedrijf overleeft een bestuurscrisis en een staking na onenigheid over grote investeringen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content