Met gastronomie de zomer door

Een zomer lang selecteren we in deze rubriek een collectie nieuw verschenen topboeken rond een thema. Centraal op deze bladzijde: gastronomie, drank en ander lekkers.

Een Belg gruwt van bier uit blik? In 2004 dronk de doorsnee Belg al meer dan 17 % van zijn bier uit blikjes. Dergelijke weetjes sprokkelen we in Geschiedenis van de dorst (Davidsfonds, 290 blz., 29,95 euro). Hoogleraar Raymond van Uytven vertelt een overrompelende cultuurhistorie over het drankverbruik in de Lage Landen. Niet alleen wijn en bier komen aan bod in deze even bacchische als sociaaleconomische kroniek. Ook de opmars van koffie, thee en frisdranken heeft geen geheimen meer. We leren ook dat water drinken veel gevaarlijker was dan het nuttigen van wijn of bier. Water bevatte immers virussen. Nochtans is zuiver water een bron van gezondheid én genot. Dat blijkt uit Water als medicijn (Veen Magazines, 239 blz., 24,95 euro), waarin experts alle heil toelichten van waterkuren, ijspakkingen, stoombaden en andere toepassingen van geneeskrachtig of gewoon weldadig water.

Interessant voor connaisseurs en best aardige lectuur serveert de Britse advocaat Jamie Ivey, die zijn drukke bestaan vaarwel zei en nu met zijn vrouw een rosébar openhoudt in Zuid-Frankrijk. In Op zoek naar de mooiste rosé (Archipel, 306 blz., 19,95 euro) brengt hij een boeiend verslag van een reis langs wijngaarden en kastelen in Frankrijk. Ook te gebruiken als reisgids. Manuela Darling-Gansser vertrouwt ons Italiaanse gastronomische geheimen toe in Herfst in Piemonte (Tirion Culinair, 244 blz., 32,50 euro): culinair reisboek, nuttig kookboek én verleidelijk kijkboek.

Mediterrane culinaire souvenirs kunt u thuis bereiden met de Tapas boek-box (Ruitenberg Boek, 12,95 euro): vier tapasvorkjes naast een efficiënt receptenboek. Of verkiest u een culinaire reis in Brussel? In Puur India (Lannoo, 192 blz., 24,95 euro) stelt John Hellon ons verrassende gerechten voor uit de befaamde keuken van La Porte des Indes, het restaurant aan de Brusselse Louizalaan, de droom van Karl Steppé, stichter van de keten Blue Elephant. Helemaal naar de top gaan we met de jongste telg uit de prestigieuze serie Carnet de cuisine: Christian Denis, de sterrenchef van Clos St. Denis, geeft veertig authentieke recepten onder de titel Streekvers uit Haspengouw (Lannoo, 176 blz., 39,95 euro). Jan Van Hemeledonck geeft meer uitleg over de herkomst, het gebruik en de troeven van streekproducten als grotchampignons, groene asperges en appelen, maar evengoed stroop van Vrolingen, bier van Kerkom en jenever.

In Basic Baking (THB, 168 blz., 22,50 euro) leren Cornelia Schinharl en Sebastian Dickhaut ons de knepen van het bereiden van taarten, koekjes en pizza. In Just Baking (Lannoo, 160 blz., 39,95 euro) tonen elf Belgische banketbakkers ons hoe we met de beste grondstoffen de meest onweerstaanbare zoetigheden bereiden. We ronden af met het jongste keukenfenomeen: moleculair koken. In Cook & Chemist (Karakter, 144 blz., 22,50 euro) krijgen we een introductie van een rist experts. Ze leren ons zelfs slagroom maken van chocolade.

Luc De Decker

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content