MET DE VOETEN VAN DE GROND

Bij smartshop Nierika wil men vooral jongeren op een ongevaarlijke en legale manier laten experimenteren met geestverruimende middelen.

“Als je je hart opent en je gebeden zijn goed, zul je door de nierika gaan en weten wie je bent en waarom je hier bent.”

De Antwerpenaar kan alvast deze wijsheid van de huicholes of Centraal-Amerikaanse pelgrims voor zichzelf testen. In het hart van de stad startte Caroline Thijs half november 1995 de bvba Nierika. Je kan er, in de sfeer gebracht door aangepaste muziek en de reuk van sterke kruiden, een keuze maken uit een steeds groter wordend gamma producten die het lichaam of een energieopstoot beloven of een sterk relaxerende werking hebben.

“De energy drinks, die in alle kleuren en smaken op de markt zijn, zijn veruit de bekendste en verkopen nog het best. Maar men kan bij ons ook terecht voor stimulerende transformation pills, afrodisiaca en sterke (thee)kruiden of tincturen waarvan het gebruik sinds de komst van de moderne geneesmiddelen in de verdrukking is geraakt,” vertelt Boudewijn Vleggeert van Nierika. Overgewaaid uit de Verenigde Staten, rijzen de smartshops nu vooral in Nederland als paddestoelen uit de grond. Zeventig procent van de klanten van Nierika, de eerste Belgische smartshop, bestaat uit jonge mensen die op zoek zijn. “Onze producten, die stuk voor stuk natuurlijk, ongevaarlijk en volledig legaal zijn, doen hen misschien wel minder snel naar drugs grijpen.”

Nog voor de zomer willen Thijs en Vleggeert ook in Gent, Brussel en Hasselt franchisezaken openen. “Vooral de markt van de power drinks zal nog het eerste jaar een enorme opmars kennen. Van de Dark Dog, die wij exclusief in België op de markt brengen, zou ik graag een miljoen blikjes over de toonbank zien gaan. Vanaf half april al stelt een promotieteam het rode drankje met cafeïne, taurine en guarana-extracten voor.” Voor 5995 frank kan je ook eigenaar worden van een Mind Activator. Het Duitse apparaat, dat bestaat uit een kleine computer, een bril en een hoofdtelefoon, masseert de hersencellen door een combinatie van lichtimpulsen en neurosonische tonen. “Diverse programma’s kunnen door de gebruiker worden opgeroepen. Wel moet je, zoals bij vele van onze producten trouwens, ervoor openstaan wil je er ten volle van kunnen genieten.”

De omzet van de bvba met zes werknemers moet snel 1 miljoen per maand bedragen. Vleggeert heeft alvast geen spijt van de geïnvesteerde 2 miljoen. Blijkbaar hebben hoe langer hoe meer mensen, en niet alleen jongeren, behoefte om zo nu en dan de dagelijkse realiteit te overstijgen.

BOUDEWIJN VLEGGEERT (NIERIKA) Experimenteren kan ook natuurlijk, ongevaarlijk en volledig legaal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content