Met de eigen tablet naar het werk

Benny Debruyne
Benny Debruyne Redacteur van Trends

Werknemers gebruiken steeds vaker hun eigen smartphone, tablet of laptop. Dat heeft voordelen, maar brengt ook heel wat gevaren met zich.

Bijna driekwart van de Belgische werknemers gebruikt een privétoestel voor professionele doeleinden. Eén op de vijf gebruikt er zelfs al twee, bleek begin dit jaar uit een onderzoek van Cisco, de Amerikaanse specialist in netwerkapparatuur. 35 procent van de ondervraagde ICT-directeurs zei dat bedrijven ernaar streven dat hun werknemers met eigen toestellen op andere locaties kunnen werken.

Die trend heeft een naam: Bring Your Own Device (BYOD). Werknemers vinden dat wel fijn, want hun werk wordt gemakkelijker. Ook werkgevers hebben er voordeel bij: de productiviteit gaat omhoog. En het is een troef bij de rekrutering: kandidaten willen graag met de snufjes en software blijven werken die ze kennen of hebben. Tegenover die voordelen staan ook gevaren: misschien smokkelen deze toestellen virussen op het bedrijfsnetwerk of ontstaan er makkelijker lekken.

Merkt u dat almaar meer van uw medewerkers hun eigen toestellen bezigen op het werk? Stel uzelf dan de volgende drie vragen.

1. Hoe zien mijn beleid en netwerk eruit?

“Vaak starten bedrijven bij hun bestaande laptopbeleid, en kijken ze hoe ze dat kunnen uitbreiden”, zegt Frank Staut, medeoprichter van SecureLink, een netwerk- en beveiligingsintegrator uit Wommelgem. “Er zijn drie grote risico’s: virussen, gegevensverlies en het beheer van applicaties.”

Er bestaan ondertussen miljarden applicaties. Het is moeilijk de apps eruit te filteren die het bedrijfsnetwerk kunnen beschadigen. “Dan heb ik het nog alleen maar over de werknemers die een bedrijf in dienst heeft”, zegt Frank Staut. “Er zijn ook gasten en freelancers die van het draadloze bedrijfsnetwerk gebruikmaken.” Of denk aan een dokter die in verschillende ziekenhuizen werkt. Hoe zorg je ervoor dat de patiëntengegevens niet in een ander ziekenhuis terechtkomen? Frank Staut pleit voor meer intelligente firewalls.

Steven Heyde, countrymanager bij Trend Micro, specialist in data- en cloudbeveiliging, verwacht veel van bedrijfs-pc’s die op virtuele servers draaien in plaats van op de harde schijf of het bedrijfsnetwerk. “De gegevens en applicaties bevinden zich dan in een datacenter, van waaruit de medewerker er vanop om het even welk toestel snel toegang toe heeft.” Dat systeem heet VDI (Virtual Desktop Infrastructure) en lost meteen het probleem op van de softwarelicenties bij BYOD. Als u thuiswerkt met uw eigen toestellen op Word of Excel hebt u daar licenties voor nodig, bovenop de licenties die het bedrijf betaalt voor de software op uw bedrijfs-pc. Een aardige meerprijs als het bedrijf die thuislicenties voor zijn rekening zou nemen. Met VDI volstaan de bedrijfslicenties.

2. Hoe stel ik een goed BYOD-beleid op?

“Zoek eerst goed uit waarom je medewerkers mobiele tools willen gebruiken”, adviseert Frank Staut. “Is het enkel om hun e-mail te lezen, of ook voor andere toepassingen? Wil uw bedrijf dat iedereen enkel via mobiele toestellen op het bedrijfsnetwerk kan, of ook via zijn eigen pc?”

Nadat zulke vragen zijn beantwoord, kunt u het beleid uitstippelen. “Beslis eerst of je heel open of eerder strikt wil omgaan met BYOD”, zegt Steven Heyde. “Zodra je dat weet, kun je beslissen over technologische middelen om dat beleid te ondersteunen. Let wel: de technologie moet het beleid ondersteunen, niet andersom.”

Een beleid opstellen is een kwestie van voor- en nadelen afwegen. “Veiligheid gaat om de juiste balans vinden”, zegt Frank Staut. “Voor een bank is dat anders dan voor een kmo.” U kunt bijvoorbeeld afspreken dat uw bedrijf software kan installeren op de smartphone van uw medewerkers, zodat u belangrijke bedrijfsgegevens kunt wissen wanneer de smartphone gestolen wordt of zoek raakt.

Denk ook na over hoe u uw policy zult afdwingen, en baken duidelijke grenzen af. “Werknemers kunnen hun smartphone bijvoorbeeld ‘jailbreaken’ om apps te downloaden”, zegt Steven Heyde. “Zoiets kun je makkelijk controleren. Of je kunt afspreken dat je enkel toestellen toelaat als je er een beveiliging op mag plaatsen die je centraal beheert.”

3. Brengt de investering wel op?

Werknemers die de IT-afdeling overstelpen met vragen om hun eigen smartphone of tablet compatibel te maken met het bedrijfsnetwerk, gecombineerd met een grote variatie aan merken en besturingsssytemen, bezorgen de IT-beheerders heel wat werk. Staut: “BYOD zorgt voor meer flexibiliteit, maar het kost ook meer geld. In negen van de tien gevallen is er een nieuwe investering nodig.”

Steven Heyde wijst erop dat u aan de andere kant geen geld meer hoeft uit te geven om laptops te kopen voor uw medewerkers of onderhoudscontracten af te sluiten. Frank Staut: “De kostprijs hangt ook af van de performantie die je wilt. Als je heel snel wilt kunnen werken, heb je meer bandbreedte nodig. Hoe hoger de capaciteit van je internetlijn, hoe sterker je firewall moet zijn en hoe meer hij kost.”

Benny Debruyne

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content