De Belgen eten jaarlijks zo'n 20 miljoen champignons. Walkro, producent van champignoncompost, wil nog enkele miljoentjes meer.
...

De Belgen eten jaarlijks zo'n 20 miljoen champignons. Walkro, producent van champignoncompost, wil nog enkele miljoentjes meer.De werf is bezaaid met tonnenzware, metershoge paarden- en slachtkuikenmest. Bulldozers met reuzenrieken scheppen het goedje op, het verdwijnt en fermenteert in 2000 m3 grote silo's, die een constante temperatuur hebben van 80C.Al net zo reusachtig was de investering, die de activiteit van de nv Walkro België uit Maasmechelen vergde. 800 miljoen pompte algemeen directeur Kees Van der Kroon de voorbije vijf jaar in zijn bedrijf, dat compost maakt voor champignonkwekers. Volledig uit eigen zak, want Walkro is een familiaal bedrijf met Van der Kroon als belangrijkste aandeelhouder. "Ik had vroeger een grote boerderij met veel melkkoeien. Die heb ik verkocht, en met de opbrengst heb ik Walkro gebouwd". Wekelijks wordt 3000 ton compost gemaakt, volledig computergestuurd. "Deze werkwijze levert mest van betere kwaliteit. Wij garanderen de champignontelers een hogere opbrengst." De grondstoffen zijn paardenmest, stro, gips en slachtkuikenmest. In een later stadium wordt champignonschimmel toegevoegd. Eén volledige productiecyclus duurt vijf weken. "Hygiëne in ons bedrijf is erg belangrijk. We moeten besmettingen bij de klant vermijden." Ook 's nachts ligt de computergestuurde productie niet stil. Indien er zich een probleem voordoet, gaat een alarm af bij een "thuiswerker". Die voert in de computer de nodige correcties in via een modem.Walkro werd opgericht in 1991. Het bedrijf levert aan zestig champignonkwekers in Nederland, Duitsland en België. In die drie landen wordt respectievelijk 40 %, 25 % en 35 % van de omzet gehaald, die vorig jaar 400 miljoen frank bedroeg. Dit jaar mikken Van der Kroon en de 35 werknemers op een half miljard. "De voorbije tien jaar kende het aantal champignonkwekers een boom. Die trend is voorbij. Maar het hoge aantal kwekers garandeert onze afzet," zegt Van der Kroon. De consumptie van champignons in België is per persoon gelijkwaardig aan die in de buurlanden. Tien jaar geleden produceerde België tien miljoen champignons per jaar, vandaag 30 miljoen. Daarvan verdwijnt twee derden in Belgische buiken. Walkro is marktleider in België en het grootste privé-bedrijf dat champignoncompost maakt. Concurrentie komt vooral van coöperatieven. Veel uitbreidingsmogelijkheden ziet Van der Kroon niet. Bij export naar verdere oorden lopen de transportkosten te hoog op. Want het transport is volumineus : 350 kilo compost neemt één kubieke meter in beslag. Vandaar de speciaal gebouwde 44-tonners.KEES VAN DER KROON (WALKRO) Computergestuurde compost voor champignonkweekers.