Mentaal moe

Nicolas Colsaerts verdedigt deze week zijn titel in het Volvo World Match Championship. Een jaar geleden werd het toernooi gespeeld in Finca Cortesin, in Andalousië. Dit jaar zochten de organisatoren het iets meer naar het oosten. Bulgarije is een nieuw, maar snel groeiend land op de internationale golfkaart. Het parcours van Thracian Cliffs wordt er “een heuse ontdekkingstocht”, zegt Nicolas Colsaerts. “Op papier is het een zeer spectaculair parcours, met de Zwarte Zee op de achtergrond, en heel indrukwekkende holes bij de kliffen.”

De Belg mag er heel wat concurrentie verwachten. Op de deelnemerslijst staan namen als Ian Poulter, Peter Hanson, Graeme McDowell en Thorbjorn Olesen. De lat ligt dus hoog, te meer omdat Colsaerts dit seizoen nog niet echt indruk heeft gemaakt. “Mijn aanpassing aan het Amerikaanse circuit is moeizamer verlopen dan verwacht”, verklaart hij. “Alles is nieuw voor mij. De sportieve omgeving, uiteraard, maar ook de dagelijkse gewoonten, het eten en de manier van denken. Let wel, dit is geen klaagzang. De PGA Tour is en blijft de eerste afdeling van de internationale golfsport. Het spelniveau is er uitstekend, de parcours zijn allemaal heel moeilijk en het blijft the place to be…

Toch laat Colsaerts tussen de regels lezen dat het uitblijven van resultaten toch ietwat frustrerend is. “Heel vaak scheelde het maar een puntje om de cut wel te halen. Heel vervelend. Vooral omdat de basis er is. Ik raak de bal goed. Alleen moet ik nog wat agressiever zijn in de approach en meer regelmaat in mijn putting krijgen. Dat zal op een mooie dag plots wel lukken, en daar wacht ik op…”

In tegenstelling tot het Europese circuit kan een speler in de PGA Tour zich geen dipje permitteren. Ieder foutje wordt genadeloos afgestraft. “Elke speler begint aan een toernooi als potentiële winnaar. De rivaliteit is zeer groot. Je moet van bij de eerste tee perfect spelen, anders raak je meteen hopeloos achterop.”

Colsaerts geeft ook toe dat hij de jongste maanden te veel toernooien heeft gespeeld. “Na de Ryder Cup verkeerde ik een beetje in een roes en ging ik zowat overal in de wereld spelen. Alleen met Kerstmis gunde ik mezelf een weekje om op adem te komen. En in januari debuteerde ik dan in het Amerikaanse circuit. Het resultaat van dat drukke programma is dat ik mentaal niet zo fris meer ben…”

Maar Colsaerts laat de moed niet zakken. “Er komen zeer mooie toernooien aan”, zegt hij. “Eind deze week de World Match Play, daarna Wentworth, de US Open, de British Open… Ik ben in het wereldklassement een paar plaatsen teruggevallen, maar ik wil die zo snel mogelijk heroveren…”

MIGUEL TASSO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content