Mengen mag weer

Smikkelt u stil, genietend, met smaak ? Smoddermuilt u met Romeinse gulzigheid ? Of kieskauwt u een gezond bord ? Een stapel stevige boeken gidsen ons door geeuwhonger, lepelzucht en diëten.

Ondanks een lawine van voedingsboeken, blijkt een betrouwbare gids moeilijk te vinden. Zelfs het vermaarde Een leven lang fit van Harvey Diamond wordt door deskundigen weggewuifd als “leuk verzonnen”. Diamond maakte ons wijs dat we tot ‘s middags enkel fruit en rauwe groente mochten eten. We mochten evenmin koolhydraten en eiwitten combineren. Geen aardappelen met vlees. Larie, vindt de Nederlandse diëtiste Ellen Govers in haar voortreffelijke turf Alles over voeding. In een toegankelijke taal belicht ze het hele voedingsspectrum, van de werking van het lichaam, de voedingsstoffen, gezonde voeding, haalbare diëten tot alternatieve voedingswijzen als vegetarisme en macrobiotiek. Degelijk, nuchter en kritisch. Uitg. Contact, 592 blz., 1200 fr. .Over de overige voedingsboeken houden we het kort, wat niet betekent dat ze minderwaardig zijn. De selectie verliep zo streng mogelijk. Uiteraard mag het nu al klassieke Harold McGee over eten & koken niet ontbreken : imposante vraagbaak over de processen die zich voltrekken bij bakken en koken, aangevuld met talloze weetjes over voeding, tot het ontstaan van een kater toe. Encyclopedisch, soms geestig. Uitg. Bert Bakker, 690 blz., 795 fr.. Eet smakelijk : verbazend subversieve bevindingen door vier Duitse deskundigen die graaien in vele onderzoeken. Ze rehabiliteren cholesterol en verbannen ontbijtcereals. Eet gewoon een boterham. Verwarrend of ontnuchterend ? Uitg. Elmar, 300 blz., 690 fr.. Gezond eten : Cora de Vos tracht orde in de chaos te scheppen met de bekende Prisma-kwaliteit. Zij waarschuwt dan weer wel voor te hoge cholesterol. Uitg. Prisma, 178 blz., 495 fr.. Sport en voeding : recepten, menu’s en voedingsadviezen van diëtiste Nienke ten Hoor en docent voedingsleer Sonja van de Rhoer voor sporters én anderen die gezond willen eten. Mét tip voor gezondecroque monsieur. Uitg. Van Reemst, 80 blz., 295 fr.. Hartig gebak : onweerstaanbaar bakboek van Hendrik Deschacht om ovenverse pizza’s, quiches en broodjes te bereiden. Omdat we het niet kunnen laten (wat niet noodzakelijk ongezond hoeft te zijn). Uitg. Lannoo, 160 blz., 1495 fr.

LUC DE DECKER

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content