Mendelssohn Happening

Het meest bekende en wellicht ook grootste meesterwerk uit het oeuvre van Felix Mendelssohn-Bartholdy (1809-1847) – ‘Ein Sommernachtstraum’ – ontbreekt op het programma van de Mendelssohn Happening in deSingel. You can’t have it all…

Mendelssohn was een bijzonder veelzijdig iemand en er is nauwelijks een genre te bedenken waarin hij als componist niet een of meer meesterwerken ‘pleegde’: koor-, piano- en kamermuziek, liederen en oratoria, symfonieën, concerto’s… Ook als uitvoerend musicus (pianist, organist, dirigent) verdient hij ruim zijn plaats in de muziekgeschiedenis. Hij was ook de grote gangmaker van de Bachrevival in de negentiende eeuw, met een heropvoering van de ‘Mattheuspassie’ van J.S. Bach in 1829, precies honderd jaar na de creatie van dat meesterwerk.

Voor tijdgenoot Robert Schumann was Mendelssohn de Mozart van de negentiende eeuw, de verstandigste musicus en de man die de tegenstrijdigheden van zijn tijd begreep en wist te verzoenen. Na zijn dood werd zijn muziek als kleurloos en te voorspelbaar ervaren. De postume afrekening van Wagner zou nog nazinderen tot in de twintigste eeuw. Nu is het tij gekeerd en worden Mendelssohns stilistische en compositorische verwezenlijkingen algemeen erkend.

De Mendelssohn Happening in deSingel brengt ons een hele dag in vervoering met twee koorwerken door het Collegium Vocale en de ‘symfonie nr. 3’ door deFilharmonie, het koor en orkest onder leiding van Philippe Herreweghe; het vioolconcerto door Henning Kraggerud (viool) en de Beethoven Academie – onder leiding van Jan Caeyers; een selectie uit de schitterende ‘Lieder ohne Worte’ door pianiste Claire Chevallier; het ‘strijkkwartet opus 44 nr. 2’ door het Danel Strijkkwartet; liederen door Olga Pasichnyk (sopraan) en Natalya Pasichnyk (piano) en het oratorium ‘Elias’ door deFilharmonie, het Collegium Vocale en vier solisten – opnieuw onder leiding van Herreweghe.

Milo Derdeyn

Zondag 16 februari, van 11.30 tot 23.00 uur, deSingel, Desguinlei 25, Antwerpen.

Info: 03 248 28 28

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content