Meesterkoks, monumenten en rode wijn

De Romeinen noemden de stad ‘Lugdunum’, wij hebben het over ‘Lyon’. Twee eeuwen cultuur, architectuur en gastronomie op vier uur sporen van Brussel.

Eeuwen geleden, in 43 voor onze tijdrekening, besliste Munatius Plancus tot de bouw van Lugdunum, een stad op de Fourvière-berg, aan de samenvloeiing van Rhône en Saône. Rome kreeg daarmee een zusterstad, haar leger een uitkijktoren over de Rhône-vallei. Na de Romeinse tijd was er de renaissance, later werd de hoofdstad van het Franse Rhône-Alpes-district een centrum van zijdebewerkers, de canuts. En, in 1832, noemde Baudelaire Lyon ville de charbon – de donkere stad. De inwoners bouwden corridors over de straten heen, waarmee ze de stad verduisterden. Maar reeds in 1895 kwam daar verandering in: Louis Lumière realiseerde er zijn eerste, echte film: La sortie des usines Lumière.

Vanuit Brussel is de stad gemakkelijk te bereiken per HST. Na vier uur sporen komt men terecht midden hartje Lyon, waar men meteen kan genieten van twee eeuwen cultuur en architectuur. Maar eerst kan de bezoeker zichzelf verwennen in de bouchons, kleine, betaalbare restaurants met lokale specialiteiten (bereid varkensvlees, salades en pensen), of hij kan zich tegoed doen aan de allerfijnste lekkernijen in de grotere gastronomische tempels. Niet voor niets telt de streeks van Lyon, na Parijs, het hoogste aantal sterrenrestaurants en gekende meesterkoks.

De stad zelf kan men ontdekken te voet, met of zonder gids (of walkman) van de Office du Tourisme of per boot op de rivier. Wij begonnen onze speurtocht in het oude Lyon – de wijken Saint-Georges, Saint-Jean en Saint-Paul – een openluchtmuseum in renaissance-grootheid en meteen Frankrijks grootste beschermde stedelijk gebied. Hier torent de Temple du Change, de beurs waar zijdehandelaars hun geld kwamen wisselen. Vervolgens trokken we naar Mercière, het koopmanskwartier van Saint-Antoine met de openluchtmarkt Les Halles, op de linkeroever van de Saône. De Croix-Rousse – het vroegere Gallische Condate – behoorde toe aan de zijdebewerkers in de 19de eeuw. Aan de overzijde van de Saône ligt het Lugdunum-openluchttheater, Europa’s oudste archeologische site na Rome. Onder de Romeinen was het goed voor 10.000 zitjes, ook vandaag is het dé site bij uitstek voor diverse festivals.

Maar er is meer. De stad telt nog tientallen monumenten, bruggen en uitzichten, een indrukwekkende Place des Terreaux, de Opéra, 30 theaters en 27 musea. Wie helemaal wil wegdromen in Lyon, kan de Beaujolais-streek inrijden voor een wijndegustatie.

CORINNE LEUNENS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content