MEEST INVENTIEVE RESTAURANT

TOP 10 AANGEEFLIJSTEN % STEMMEN

1. Bartholomeus (Heist-aan-Zee) 5,9

2. Lijsterbes (Berlare) 4,6

2. Hertog Jan (Sint-Andries/Brugge) 4,6

4. Chalet de la Forêt (Ukkel) 3,8

4. Bon-Bon (Ukkel) 3,8

6. ‘t Zilte (Mol) 3,7

7. Het Gebaar (Antwerpen) 2,8

7. L’Air du Temps (Noville-sur-Mehaigne) 2,8

9. Hostellerie le Prieuré Saint-Géry (Solre-Saint-Géry)2,5

10. L’Eau Vive (Arbre) 2,2

Het restaurant Chalet de la Forêt uit Ukkel is het drukst bezochte eethuis uit de rubriek ‘meest inventieve restaurants’. In het voorkeursklassement komt Châlet de la Forêt echter op de vierde plaats.

Als ‘meest inventieve restaurant’ opteren onze managers voor Bartholomeus uit Heist-aan-Zee. Op plaats twee komt De Lijsterbes uit Berlare, de nummer één van vorig jaar. Ex aequo op twee staat Hertog Jan uit Sint-Andries, meteen de grootste stijger (vorig jaar stond dit restaurant nog op plaats negen). Ook ‘t Zilte uit Mol en Het Gebaar uit Antwerpen doen het lang niet slecht.

L’Air du Temps uit Noville-sur-Mehaigne is het beste Waalse restaurant met inventieve keuken (plaats 7), gevolgd door Hostellerie Le Prieuré Saint-Géry in Solre-Saint-Géry en L’Eau Vive in Arbre.

Bij de ‘open keuze’ staat Couvert Couvert uit Oud-Heverlee op een verdiende eerste plaats. Het Antwerpse eethuis Dôme volgt op de tweede plaats.

NR. 1 CATEGORIE ‘MEEST INVENTIEVE RESTAURANTS’ BARTHOLOMEUS: VERSTANDIGE VERNIEUWING

Zijn hele leven heeft Bart Desmidt op de Zeedijk 267 in Knokke-Heist gewoond. Op het gelijkvloers – de plaats waar zijn ouders een speelgoedwinkel openhielden – opende Bart elf jaar geleden een gastronomisch restaurant. De 23-jarige Bart Desmidt had weinig keukenervaring, maar toch wisten zijn exquise delicatessen vanaf de eerste dag de meest verwende lekkerbek te epateren. In de elf jaar dat Bartholomeus succes kent, kwam de lat geleidelijk aan hoger te liggen. Bart bleef de vriendelijke jongeman, die met beide benen op de grond staat. Hij is trouw gebleven aan de vertrekformule, die is gestoeld op een beknopte spijskaart en, als visitekaartje, aantrekkelijk geprijsde gastronomische menu’s. De kok gaat mee met de tijd en zijn gerechten zijn vernieuwend zonder extreem te zijn. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Bartholomeus bij de lezers van Trends in de smaak valt.

Restaurant Bartholomeus

Zeedijk 267, 8301 Heist-aan-Zee

tel. 050 51 75 76

NR. 1 CATEGORIE ‘MEEST INVENTIEVE RESTAURANTS – VRIJE KEUZE VAN DE TRENDSLEZER’ COUVERT COUVERT: WINNEND DUO

Lotharinger Laurent Folmer was eerst chef-banketbakker in L’Espérance (de driesterrenzaak van Marc Meneau in St-Père-sous-Vézelay). Daarna voelde hij zich vijf jaar in zijn sas bij Robert Lesenne (Luik). De volgende stap was een eigen brasserie in Tongeren, maar dat bleek niet echt zijn ding te zijn. De samenwerking met Couvert Couvert, vlakbij Leuven, sinds juli 2000, is wél een schot in de roos. Op de privéparking aan de achterkant van het gebouw krijgt de bezoeker een mooi uitzicht op de ingang en het terras, die beide uitgeven op een prachtig groen landschap. Zodra de gast binnen is, ziet hij door een glazen ellips de wijnkelder. De kraaknette keuken geeft uit op een ruime zaal, ingericht met teak en metaal. Het decor is bewust avant-gardistisch, en wat op tafel komt, is telkens weer een feestelijke ode aan de totale vrijheid. Laurent Folmer is een uitstekende kok, behandelt zijn producten met liefde, en mag zich intussen een autoriteit noemen in smaakvolle seizoenscombinaties.Veerle, de jonge echtgenote van Laurent, staat met een vriendelijk onthaal borg voor een nauwgezette bediening.

Couvert Couvert

Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee

tel. 016 29 69 79

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content